Newsflash
Știri

Condica de sugestii şi reclamaţii

de Dr. Mihail MIHAILIDE - apr. 23 2015
Condica de sugestii şi reclamaţii
   Gavril Cornuţiu, medic primar psihiatru, profesor la Universitatea din Oradea, cu un remarcabil palmares publicistic, scoate la editura universităţii unde slujeşte de ani buni prima sa carte de Jurnalism medical (2015). Scriem prima deoarece, cunoscându-i fecunditatea scriitoricească, prorocesc apariţia şi altor lucrări de acelaşi fel, la intervale mai mari ori mai mici de timp.
   Actualul volum adună articole şi eseuri medicale apărute în majoritate în săptămânalul „Viaţa medicală“, texte apărute în revista „Psihiatru.ro“, dar şi scrisori, rapoarte, intervenţii şi discursuri publice. Citarea acestei subîmpărţiri, cu suport tematic, demonstrează dorinţa autorului de a fi permanent în mijlocul cetăţii, fie că abordează problematica fierbinte care necontenit şi justificat agită breasla medicală, fie actualitatea psihiatrică ori cea de organizare administrativă şi sanitară. Pentru toate acestea, jurnalistul medical sui-generis demonstrează competenţă, cunoaştere nemediată şi verb nu rareori acid. Pentru eseurile reluate din săptămânalul medicilor – unde au apărut uneori într-o formă restrânsă – ne vom mărgini, presupunând că o parte a cititorilor le-au parcurs deja, la citarea câtorva titluri: „Despre statutul social al doctorilor“; „Despre învăţământul medical postuniversitar“; „Despre finanţarea sistemului sanitar românesc“; „Bazele conceptuale ale unui proiect realist de lege a sănătăţii în România“. Semnalăm racursiuri iatroistorice, referiri la cărţile unor colegi, elegante şarje polemice.
   Primul dintre articolele din „Psihiatru.ro“ se intitulează „Opera de stigmatizare a bolnavului psihic şi a psihiatriei de către psihiatri“. După recursul la etimologie şi la detalierea istoricului noţiunilor depreciative de stigmă şi handicap, percepute de-a lungul secolelor, în diferite societăţi, drept caracteristici „ruşinoase“, din patologia psihică sunt notorii apelativele „psihopatule!“, „nebunule!“, „schizofrenicule!“. „Ca dovadă ele sunt utilizate nu doar la adresa cuiva bolnav de respectivele suferinţe, dar şi a altor persoane în scopul de a le jigni, de a le calomnia, de a le stigmatiza.“ Experţii înşişi alunecă, gafând iresponsabil, prin folosirea acestor „etichete“. Aude la radio dezbaterea temei despre schizofrenie. Se afirmă de o colegă cu mare grad universitar că această boală cronică necesită supraveghere şi îngrijire toată viaţa. Nu trebuie să confundăm – scrie profesorul Cornuţiu – „vulnerabilităţile care prin cumulare pot genera starea clinică de schizofrenie cu schizofrenia în sine“, iar bolnavii şi aparţinătorii vor fi traumatizaţi de o astfel de brutală aserţiune şi, mai ales, de prognosticul anunţat ca dezastruos. Exprimându-se astfel de la microfon, „colega“ făcuse „o extrem de consistentă operă de stigmatizare în masă a pacienţilor“. Alt specialist declară sentenţios la ziar: „Noi tratăm, Dumnezeu vindecă!“. „Fără antipsihotice, nici Dumnezeu, nici preoţii, nici vracii n-au fost în stare să influenţeze cu nimic evoluţia bieţilor psihotici“, afirmă autorul articolului din „Psihiatru.ro“; „Rezultatele combaterii psihozelor au crescut în eficienţă în paralel cu perfecţionarea antipsihoticelor“. În „Papagali şi găgăuţi“, Gavril Cornuţiu se revoltă împotriva barbarizării limbii româneşti: pentru „schimbarea medicaţiei“ se foloseşte, mai nou, dovedind un prost-gust desăvârşit, dar şi tendinţa la impostură, switch-ul medicaţiei. „Parcă aud (la o conferinţă, n.n.): switsch-iueşte te rog slide-ul că am o relapsă şi îmi vine să mă rog «Iartă-l Doamne, pe papagal, că este neştiutor şi nu ştie ce vorbeşte!». Ar vrea să fie şi el, mă rog, mai ceva, «să ia maul».“
   În ultima secţiune a cărţii, cea a intervenţiilor publice, unele scrisori au ca adresanţi, de exemplu, pe fostul ministru al învăţământului Daniel Funeriu ori pe cel al sănătăţii (de asemenea, dintr-un guvern anterior) Eugen Nicolăescu. Cornuţiu face „sugestii şi propuneri“ de bun-simţ (subfinanţarea cronică din sănătate, decizii luate fără cunoaşterea în prealabil a situaţiei neuniforme din teren, salarizarea submediocră a medicilor etc.), care, după câte ne dăm seama, dacă au fost primite şi citite de cineva din aparatul dregătoriei din intr. Cr. Popişteanu, Bucureşti, au fost apoi frumos îndosariate, pentru viitorime.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe