Newsflash
Știri

Comportamentul suicidar în relația cu pandemia de COVID-19

de Florentina Ionescu - iun. 22 2020
Comportamentul suicidar în relația cu pandemia de COVID-19

Prof. dr. Doina Cozman a fost invitată săptămâna trecută pe platforma MedicHub, unde a discutat despre relația între pandemia de COVID-19 și un comportament suicidar, amintind că există câteva ghiduri de bune practici.

„Cum vorbim despre suicid în timpul pandemiei de COVID-19?” - aceasta a fost una dintre temele abordate de prof. dr. Doina Cozman, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie și, totodată, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

prof_dr_cozman_bun

Aceasta a susținut joi un briefing pe platforma MedicHub și a explicat cum trebuie abordat subiectul suicidului de jurnaliști și de mass media.

„Este important să conlucrăm cu mass media, ca să ne asigurăm că modul în care media prezintă știrile despre suicid poate avea un impact pozitiv, un impact benefic și în niciun caz negativ asupra riscului suicidar. Dacă acest lucru nu se produce, și în mass media se vorbește aberant despre riscul suicidar și despre suicid, se poate ajunge la o creștere a «contagiunii» prin mass media”, a subliniat prof. dr. Doina Cozman, medic primar psihiatru.

Aceasta a precizat că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să discute, în primul rând, despre relația comportamentului suicidar cu pandemia, medicul citat amintind că sinuciderea este o problemă de sănătate publică.

„Suicidul, ca rezultat tragic al mai multor factori, trebuie să fie explicat că nu are o relație directă cu pandemia. Adică trebuie evitată suprasimplificarea comportamentului suicidar”, a subliniat medicul psihiatru în cadrul briefingului MedicHub.

Prezentarea unei imagini complete asupra suicidului trebuie să urmeze diferite criterii, mai spune prof. dr. Doina Cozman:

„Să nu se atribuie suicidului, respectiv distanțării fizice și izolării declanșarea comportamentului suicidar, pentru că nu întotdeauna distanțarea fizică - și nu socială - duce la izolare. Nu totdeauna această distanțare fizică duce la simptome psihiatrice sau la gânduri suicidare”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe