Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Comisarul iubeşte albinele

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN vineri, 10 mai 2013
   La începutul săptămânii, majoritatea statelor membre UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de interzicere a trei pesticide bănuite că dăunează sănătăţii albinelor. Propunerea restricţionează folosirea a trei neonicotinoizi – clotianidina, imidacloprid şi tiametoxam – pentru tratarea seminţelor, solurilor şi frunzelor plantelor şi cerealelor care atrag albinele şi ar urma să intre în vigoare la 1 decembrie. Potrivit Autorităţii Europene pentru Sănătatea Alimentaţiei (EFSA), pe opiniile căreia Comisia îşi bazează propunerea, neonicotinoizii afectează sistemul nervos al insectelor, provocând paralizia şi moartea. Mai multe studii recente au sugerat faptul că expunerea la doze subletale ale acestora pot avea efecte negative semnificative asupra sănătăţii albinelor şi a coloniilor. Deşi cele 15 ţări care au votat în favoarea propunerii nu constituie majoritatea calificată necesară, Comisia are acum posibilitatea de a impune interdicţii temporare la nivel european. Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, s-a angajat să protejeze albinele, „care sunt vitale pentru ecosistemul nostru şi au o contribuţie de peste 22 de miliarde de euro anual la agricultura europeană“. Primită cu entuziasm de diferite organizaţii neguvernamentale, decizia a fost criticată de industria pesticidelor, care denunţă lipsa unei baze ştiinţifice riguroase pentru restricţii.
   Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură estimează că, din cele peste 100 de specii cultivate care asigură 90% din hrana a 146 de ţări, 71 sunt polenizate de albine – în primul rând, cele sălbatice. Potrivit EFSA, apicultorii au raportat o scădere neobişnuită a numărului albinelor şi coloniilor în ultimii 10–15 ani, în special în vestul Europei. Printre factorii care contribuie la această situaţie se numără efectele agriculturii intensive şi folosirii pesticidelor, nutriţia deficitară a albinelor, virusurile, atacul unor specii invadatoare, plantele modificate genetic şi fragmentarea şi dispariţia habitatului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.