Newsflash
Știri

Colaborare pentru utilizarea judicioasă a antibioticelor

de Dr. Ana MIHAI - nov. 16 2018
Colaborare pentru utilizarea judicioasă a antibioticelor
Statisticile din 2014 și 2015 plasează România pe locul al doilea în Europa la consumul de antibiotice și pe locul al treilea la impactul germenilor multidrog rezistenţi asupra mortalităţii și dizabilităţii.
 
România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește conștientizarea rezistenţei la antibiotice, printre cauze numărându-se lipsa de informare și lipsa educaţiei pentru sănătate. Educarea publicului în domeniul utilizării judicioase a antibioticelor trebuie să devină o prioritate și trebuie pusă în practică prin eforturi concertate, interinstituţionale, a subliniat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în Administraţia Prezidenţială. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei „Antibioticele Mileniului III”, care a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni, în prima parte a zilei de vineri, 9 noiembrie. În după-amiaza aceleiași zile, Ministerul Sănătăţii anunţa, printr-un comunicat de presă, aprobarea Hotărârii de Guvern care prevede înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene.
Au fost și vești îmbucurătoare la întâlnirea de vineri: profesorul Gabriel Popescu, medic infecţionist la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balș”, a anunţat că în ultimii doi ani consumul de antibiotice a scăzut în România, în mare parte prin reducerea ponderii antibioticelor obţinute fără reţetă și prin reducerea prescrierii de antibiotice orale în ambulatoriu. Medicul a subliniat că bunele practici trebuie continuate, inclusiv prescrierea de antibiotice cu spectru cât mai îngust, pentru a preveni selectarea de tulpini rezistente la contactele persoanei tratate.
Ca exemplu pozitiv în domeniul luptei cu infecţiile intraspitalicești a fost prezentat spitalul privat „Sf. Constantin” din Brașov, câștigător în 2013 al European Hand Hygiene Excellence Award oferit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Spitalul desfășoară în continuare cu stricteţe programul Vigigerm, pus la punct de unităţile medicale din Geneva, sub coordonarea medicului infecţionist Andreea Moldovan. Aceasta a amintit că 70% din infecţiile nosocomiale sunt prevenibile prin igienizarea corectă a mâinilor.
Doctorul Maarten van Dongen (Olanda), fondator al AMR Insights, spune că sănătatea umană este interconectată cu cea a animalelor și a mediului. De aceea, trebuie să se ţină cont inclusiv de utilizarea antibioticelor și antimicrobienelor în agricultură și în zootehnie, printr-o abordare de tip „one health” („o singură sănătate”).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe