Newsflash
Știri

CNAS: Modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți

de Dorina Novac - iul. 2 2021
CNAS: Modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis, joi, precizări privind modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare a cazurilor acute.

Normele de aplicare ale contractului-cadru, aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627, conțin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG) furnizorilor de servicii medicale cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract, informează CNAS.

CNAS

Potrivit sursei citate, suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) se calculează în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de forma de proprietate a unităților sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relații contractuale.

„Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor. VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic și tariful mediu al tuturor diagnosticelor”, se arată într-un comunicat.

VR variază între 0,42 (ex. proceduri pentru strabism) și 14,23 (ex. traheotomie). Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex. traheotomie).

„De exemplu, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave”, precizează CNAS.

Pentru naștere, valoarea relativă a cazului variază între 0,93 si 2,3, astfel:

  • Naștere prin cezariană cu CC catastrofale – 2,3123
  • Naștere prin cezariană cu CC severe – 1,5752
  • Naștere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe – 1,2223
  • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe – 1,2412
  • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fără CC catastrofale sau severe – 0,9388.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe