Newsflash
Știri

CNAS în vizorul DNA

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 6 2016
CNAS în vizorul DNA
     Abuz în serviciu este infracțiunea pentru care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus, conform unui comunicat al instituției, urmărirea penală a doi foști președinți ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (Vasile Ciurchea și Irinel Popescu), precum și a unor subalterni ai lor, în calitate de suspecți. Ordonanța procurorilor arată că există date și probe conform cărora în perioada 2007–2009 au fost încheiate între CNAS și SC HP România SRL mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate, la prețuri supraevaluate, servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor. CNAS ar fi plătit 804 euro/zi-om, pentru două dintre actele menționate, și 760 de euro/zi-om, în cazul unui alt act adițional. În acest mod a fost estimat un presupus prejudiciu de peste 16 milioane de euro, reprezentând diferența dintre valoarea serviciilor facturate de SC HP România SRL și costul real al acestora, de aproape patru ori mai mic.
     Vasile Ciurchea a ocupat funcția de președinte al Casei în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, iar Irinel Popescu între ianuarie și decembrie 2009. Printre foștii sau actualii reprezentanți ai conducerii CNAS aflați pe lista suspecților se află și Valeriu Simion, Leana Stoea, Mihai Bejat, Ovidiu Munteanu, Constantin Maria Mihaela, Medveș Istvan Lucian și Mihai Liliana Maria.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe