Newsflash
Știri

CMR publică o scrisoare deschisă privind agresiunile împotriva medicilor

de Florentina Ionescu - aug. 29 2022
CMR publică o scrisoare deschisă privind agresiunile împotriva medicilor

Colegiul Medicilor din România a transmis vineri o scrisoare deschisă ca urmare a faptului că săptămâna trecută un medic de gardă la Spitalul Municipal din Fetești a fost bătut de un pacient.

Mesajul Colegiului Medicilor din România (CMR) după agresiunile suferite de personalul medical începe cu mottoul „Medicii nu sunt sac de box... pentru nimeni!”. 

Daniel_Coriu-1-960x675

Scrisoarea se adresează opiniei publice, iar încă de la început reprezentanții Colegiului Medicilor din România vor să sublinieze că „Medicul și pacientul, medicul și societatea, suntem la fel.”

În numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu (cel care este președintele CMR) a transmis că

„Relația dintre medic și pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc, iar medicul, în exercitarea profesiei sale, bineînțeles că trebuie să manifeste profesionalism, empatie și corectitudine. Dar nu putem asista impasibili și nu este normal, reprezintă chiar o infracțiune, să agresezi cadre medicale. Pe de altă parte, bineînțeles, medicul trebuie să-și trateze pacienții cu maximum de profesionalism, corectitudine și seriozitate.”

Nu trebuie să generalizăm

Cu toții am auzit de agresiuni față de medici, cu toții am auzit și de cazuri izolate de medici care, în anumite momente, poate nu au arătat empatia și profesionalismul pe care le considerăm obligatorii în exercitarea profesiei medicale, dar nu trebuie să generalizăm, a mai amintit președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu.

Citiți și: Medic de gardă la Spitalul Municipal din Fetești, bătut de un pacient 

„Nu trebuie să lăsăm diverse comportamente, dar și voci care să creeze o prăpastie și mai mare și să afecteze și mai tare relația dintre medic și pacient. Împreună, noi, corpul medical și întreaga populație a României și de pe întreg mapamondul, străbatem o pandemie care, din păcate, și ea a contribuit la un anumit tip de erodare a relației de încredere ce este firesc să existe între medic și pacientul său. Nu trebuie uitat, însă, că medicii sunt oameni dedicați sănătății și cu toții dorim salvarea vieții! O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, un corp profesional care să corespundă nevoilor și provocărilor sistemului medical.”, a subliniat medicul.

Totodată, profesorul Coriu a atras atenția asupra unui aspect trist: din păcate, în România, la acest moment, există o aparentă ruptură între corpul medical și o parte a societății și, ca o consecință, o criză gravă în înțelegerea relației medic-pacient.

„Constatăm diverse atitudini, diverse mesaje care duc și conduc la o degradare constantă a relației medic-pacient, cu impact nedorit asupra actului medical, cu o sădire a neîncrederii în medici, ceea ce ar putea să genereze situații în care medicul va practica o medicină defensivă sau pur și simplu va alege, așa cum a făcut deja un număr foarte mare de medici, să plece în alte țări, având ca singură motivație dorința de a-și practica profesia în condiții corecte și sigure.”

Nu putem accepta agresivitatea și violența împotriva personalului medical

Sigur, afirmă acesta, medicii ar putea accepta la unii pacienți lipsa informării corecte și echilibrate privind funcționarea sistemului medical, ar putea accepta neînțelegerea bolii și un anumit tip de respingere a diagnosticului ori a tratamentului, „dar sub nicio formă nu putem accepta agresivitatea și violența împotriva personalului medical.”

„Pe de altă parte, pacientii, dar și întreaga opinie publică, trebuie să înțeleagă neputința medicilor în acordarea de îngrijiri medicale optime în condiții de infrastructură medicală deficitară sau extrem de deficitară în anumite unități sau de lipsa numărului optim de medici în anumite zone. NU Medicul este responsabil de acest sistem medical neperformant, NU Medicul trebuie pedepsit fizic sau verbal de lipsa echipamentelor medicale sau de creșterea timpului de asteptare atunci când el este este implicat în alte cazuri și suprasolicitat. Dar DA, susținem practicarea medicinei corecte, profesioniste și responsabile si suntem dispusi la orice fel de măsuri care să ducă la creșterea gradului de încredere și la dezvoltarea profesiei medicale, dar noi și societatea nu trebuie să lăsăm comportamente și voci care să „sape” în adâncirea relației de neîncredere dintre o parte a populației și medici.”, a conchis președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, în numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe