Newsflash
Știri

CMR apără medicii care-și depășesc competențele tratând cazurile de COVID

de Florentina Ionescu - nov. 17 2020
CMR apără medicii care-și depășesc competențele tratând cazurile de COVID

Colegiul Medicilor din România a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de reglementare pentru extinderea competențelor pentru personalul care îngrijește pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Reprezentanții din conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) au avut ieri, 16 noiembrie, o întâlnire cu Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

colegiul medicilor din romania propunere oug sistemul sanitar

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a înaintat Ministerului Sănătății (MS) o propunere de adoptare prin Ordonanță de Urgență (OUG) a unor reglementări în domeniul sanitar, cu referire strictă la asigurarea resurselor de personal medical și la suspendarea temporară, pe durata pandemiei de COVID-19, a dispozițiilor din Legea 95/2006, privind restricțiile de acordare a asistenței medicale numai în domeniul competenței înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor.

„În acest moment mulți dintre colegii noștri medici, aflați în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apărați în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situațiile în care, deși au o anumită specialitate, este nevoie să depășească această competență înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

daniel coriu
Prof. dr. Daniel Coriu

În urma argumentelor prezentate de către reprezentanții Colegiului Medicilor din România, Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a fost de acord cu aceste puncte de vedere, expuse în cadrul întâlnirii bilaterale, urmând ca, după avizul juridic, să inițieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ în acest sens, se arată într-un comunicat de presă al CMR remis redacției.

Colegiul Medicilor din România precizează că această modificare nu va fi echivalentă cu suspendarea malpraxisului sau cu imunitatea medicului.

Propunerea transmisă ieri Ministerului Sănătății vine în urma a numeroase sesizări venite din partea medicilor din teritoriu, care au informat Colegiul Medicilor din România despre situația actuală: deși vor să se afle în continuare în prima linie a luptei împotriva COVID-19, să își îndeplinească profesia cu dedicare și să îngrijească pacienții care au atât de mare nevoie de ei, vor să existe și o reglementare clară a activității lor în aceste situații excepționale, vor acte concrete, nu declarații și asigurări verbale.

Colegiul Medicilor din România, ca organizație profesională, apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin față de pacient şi de sănătatea publică.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe