Newsflash
Știri

Cinci cazuri de patologie aortică, rezolvate la SJU Baia Mare

de Dorina Novac - nov. 16 2022
Cinci cazuri de patologie aortică, rezolvate la SJU Baia Mare

Cinci cazuri de patologie aortică abdominală complexă, cu risc vital, au fost rezolvate endovascular cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

În perioada 11-12 noiembrie la SJU Baia Mare, LACCCI o echipă multidisciplinară de medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie vasculară, ATI a efectuat cu succes 5 proceduri EVAR (reparare endovasculară a aortei abdominale infrarenale) pentru 4 anevrisme aortice de mari dimensiuni cu iminență de ruptură și o disecție aortică la nivelul bifurcației terminale.

SJU Baia Mare

„Toți cei cinci pacienți prezentau risc procedural major datorită patologiei, vârstei și comorbidităților asociate, făcându-i candidați inadecvați pentru operație deschisă, clasică. Spre exemplificare, trei pacienții erau sechelari AVC, o femeie cu afectare cardiacă semnificativă, unul cu embolie pulmonară în acest an, unul cu stenoză de arteră renală, trei cu stenoze iliace asociate, iar pacientul cu disecția aortică avea în antecedente operație pe cord deschis de protezare valvulară aortică (pentru endocardita infecțioasă), dublu by-pass aorto coronarian, stentare coronariană pentru infarct miocardic, stimulator cardiac”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Potrivit acestora, procedura efectuată la acest pacient a fost o premieră, fiind prima disecție aortică rezolvată exclusiv intervențional, endovascular, inclusiv hemostaza percutană.

„O altă pacientă, în afară de vârsta înaintată, prezenta stenoză aortică strînsă, afectare coronariană trivasculară ceea ce face contraindicată anestezia generală sau rahianestezia. Asociat pacienta avea calcifieri masive la nivelul arterelor femurale, ceea ce contraindica abordarea percutană clasică. La această pacientă s-a practicat în premieră, pentru un astfel de caz, de către echipa ATI, un tip de special de anestezie echoghidată, bloc anestezic regional, ceea ce a permis echipei de chirurgie vasculară să deschidă arterele femurale la vedere, cu pacienta trează și conștientă, fără ca aceasta să simtă ceva, în aceasi manieră a fost implantat si endograful aortic de către echipa de cardiologie intervențională”, se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, anevrismele aortice în sine erau de mari dimensiuni, cu particularități anatomice redutabile (precum angulații exprimate, calcifieri masive, tromboză asociată sau anevrisme iliace asociate), ceea ce a îngreunat suplimentar munca echipei și riscul procedural.

De asemenea, trei dintre proceduri au presupus etape intermediare înainte de plasarea endograftului, precum embolizarea unei artere hipogastrice anevrismale și dilatări cu balon ale artereleor ilice pentru a facilita accesul.

Toți pacienții au fost intervenționați fără anestezie generală, fiind conștienți, comunicându-se cu ei, ceea ce a redus semnificativ riscurile asociate medicației anestezice.

Îngrijirea postprocedurala a fost asigurată de către personalul secției USTACC. Cu toate riscurile asociate, toti pacienții sunt asimptomatici, în stare bună, stabili hemodinamic, fără complicații.

Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii SJU Baia Mare în programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe