Newsflash
Știri

Cifre pentru cifre

de Dr. Alexandru TRIFAN - sept. 28 2011
Cifre pentru cifre
   Hipertensiunea arterială se exprimă în cifre, iar prevalenţa ei la fel. Cifrele respective s-au cuplat în studiul SEPHAR (Study for Evalution of Prevalence of Hypertension and cardiovascular risk in an Adult population in Romania), desfăşurat în 2005; a fost primul studiu de depistare a HTA şi de evaluare a factorilor de risc cardiovascular în rândul populaţiei adulte din România, motivat de absenţa datelor privind prevalenţa HTA în populaţia generală, de profilul pacientului hipertensiv, de factorii de risc asociaţi cu HTA, dar şi de tratamentul pacienţilor hipertensivi în România. Rezultatele au arătat că, din totalul populaţiei cercetate, doar 14% nu a prezentat niciun factor de risc cardiovascular. Prevalenţa hipertensiunii arteriale la nivel naţional a fost de 40,1%, mai mult de jumătate din pacienţi fiind nou diagnosticaţi. O proporţie importantă dintre cei nou diagnosticaţi cu HTA a fost constituită de tineri sub 40 de ani, dar majoritatea hipertensivilor au avut vârsta peste 50 de ani. Doar 39% din pacienţii hipertensivi se tratau şi numai 7,8% erau bine controlaţi. Pornind de la acest studiu, Asociaţia Română de Hipertensiune, sub patronajul Ministerului Sănătăţii şi cu sprijinul financiar şi logistic al unor companii, a avut iniţiativa începerii unui nou studiu epidemiologic – Sephar II, care se va desfăşura în perioada 15 octombrie 2011 – 15 martie 2012. În studiu va fi inclus un număr de subiecţi adulţi reprezentativ pentru populaţia ţării noastre şi se va evalua prevalenţa factorilor de risc cardiovascular în populaţia României şi tendinţa evolutivă a cazurilor pentru perioada 2005–2012. Se vor putea evalua, de asemenea, controlul valorilor tensionale şi complianţa la tratamentul bolnavilor, într-o perioadă în care există ghiduri de tratament, iar educaţia medicală a medicilor constituie o prioritate, dar în care sunt şi mari dificultăţi financiare ale populaţiei.
   Conferinţa de presă ce a avut loc cu prilejul lansării părţii a doua a Studiului SEPHAR a fost deschisă de dna prof. dr. Maria Dorobanţu, iniţiator şi coordonator al studiului, care a expus metodologia de cercetare. Dl dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat interesul pe care instituţia pe care o reprezintă îl are în efectuarea acestui studiu şi sprijinul pe care-l acordă, iar dna dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a scos în evidenţă rolul şi contribuţia asistenţei primare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe