Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Chimioterapia ar putea fi mai eficientă în tratarea cancerului pancreatic

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 19 septembrie 2019, ora 06:41

Adenocarcinomul pancreatic este o afecţiune malignă letală care, de cele mai multe ori, este rezistentă la chimioterapie. Acum, însă, oamenii de ştiinţă sunt în căutarea unor noi modalităţi prin care se poate creşte sensibilitatea tumorilor la medicamentele care luptă contra cancerului.

Un studiu publicat în 18 septembrie, condus de experţii de la Clinica Mayo, arată rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte lupta contra cancerului pancreatic. Folosindu-se anumite celule de la pacienţi şi anumite modele, cercetătorii au descoperit că inhibarea enzimei GSK-3, care este implicată în multe procese care contribuie la răspândirea cancerului, sensibilizează anumite celule la gemcitabină (tipul cel mai frecvent folosit de chimioterapie), scrie Medical Xpress.

Rezultatele oamenilor de ştiinţă au fost publicate în "Clinical Cancer Research" şi sugerează că inhibitorii enzimei GSK-3 ar putea să învingă rezistenţa la gemcitabină, precum şi la alte tipuri de chimioterapie.

În acest studiu, celulele canceroase pancreatice şi mostrele din tumorile pacienţilor au fost tratate cu acest nou inhibitor al enzimei GSK-3 (numit 9-ING-41), folosit fie ca atare, fie în combinaţie cu chimioterapia. Cercetătorii au descoperit că inhibitorul de GSK-3 a sporit semnificativ moartea celulelor canceroase din tumorile pancreatice şi a prelungit supravieţuirea la modelele cu tumori, atunci când a fost combinat cu chimioterapia.

FOTO: Shutterstock

Etichete: chimioterapie cancer pancreatic inhibitor


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.