Newsflash
Știri

CGMB: programe de recuperare oncologică pentru 2.500 de bucureșteni

de L. Budin - nov. 29 2022
CGMB: programe de recuperare oncologică pentru 2.500 de bucureșteni

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat două hotărâri conform cărora, în 2023 - 2024, 2.500 de persoane vor putea beneficia de programe pentru recuperare oncologică.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat două hotărâri conform cărora, în 2023 - 2024, 2.500 de persoane vor putea beneficia de programe pentru recuperare oncologică, iar 400 de un program pentru testarea genetică pentru cancerul de sân, informează Agerpres

femeie-ati

Programele vor fi derulate de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Programul pentru testarea genetică la cancerul de sân are prevăzut un buget total de 4,9 milioane de lei, iar cel pentru recuperare oncologică de 14,6 milioane lei.

Primul proiect se va derula prin unităţile sanitare publice şi/sau private cu profil oncologic, specializate în efectuarea testelor moleculare, cu care ASSMB va încheia un contract de afiliere. Sprijinul financiar acordat va fi de 12.350 de lei/beneficiar şi va fi decontat către unităţile sanitare.

Conform referatului de aprobare, testul molecular este recomandat pacientelor recent diagnosticate cu cancer mamar, oferind informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani. În cadrul testelor din laborator sunt examinate celulele din tumoră şi astfel se obţin mai multe informaţii despre riscul de recidivă ca urmare a anumitor tratamente, despre rezultatul tratamentului în cazul fiecărui pacient și despre eficiența tratamentelor specifice țintite.

Informaţiile ajută clinicianul în alegerea unei variante terapeutice, „evitându-se toxicităţile non-necesare”, se explică în document. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia.

Beneficiarii proiectului sunt pacienţii cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin şase luni înainte de depunerea cererii, cu vârsta peste 18 ani, diagnosticaţi cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi.

Sprijinul financiar acordat prin cel de-al doilea program este de 5.850 lei/beneficiar/pachet de servicii şi va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului. Fiecare pacient, în funcţie de recomandările medicului oncolog curant, va putea beneficia de un pachet de servicii medicale compus din: 10 şedinţe de kinetoterapie - 135 lei/şedinţă, 10 şedinţe de drenaj limfatic manual - 170 lei/şedinţă, zece şedinţe de consiliere psihologică - 250 lei/şedinţă, o consultaţie de nutriţie oncologică - 300 lei.

Beneficiarii proiectului sunt pacienţii, cetăţeni romani, cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin şase luni înainte de depunerea cererii, diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, cu indicaţie medicală de la medicul oncolog curant.

Colaborare între IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe