Newsflash
Știri

Cererea pentru consultații medicale online aproape că s-a dublat pe fondul Omicron

de Dorina Novac - feb. 2 2022
Cererea pentru consultații medicale online aproape că s-a dublat pe fondul Omicron

Numărul consultațiilor online oferite de medicii unei clinici private a crescut cu 47% în luna ianuarie, în comparație cu luna decembrie 2021, în contextul valului 5 al pandemiei.

MedLife, furnizorul privat care a pus la dispoziția pacienților săi servicii de consultață medicală online încă din momentul de debut al pandemiei, anunță o creștere de 47% a numărului de consultații online oferite în luna ianuarie a.c. față de luna anterioară.

consultatii online

Potrivit reprezentanților companiei, cererea pentru consultațiile online oferite în regim online s-a amplificat odată cu răpândirea variantei Omicron, care a determinat o creștere accelerată a numărului de infectări zilnice.

Autoritățile au anunțat în data de 1 februarie un număr record de 40.000 de îmbolnăviri.

„Serviciul de consultații medicale online a fost bine primit încă de la începutul pandemiei, fiind o soluție alternativă excelentă pentru cei care au nevoie de opinie medicală, dar nu se pot deplasa în unitățile noastre. Totuși, în luna ianuarie a acestui an, odată ce noua tulpină a devenit dominantă și numărul de cazuri zilnice a crescut într-un ritm susținut, s-a observat un interes și mai mare pentru consultațiile online, mulți pacienți fiind în situația de a nu mai putea ajunge la medic întrucât se aflau în perioada de carantină sau izolare. Astfel, numărul consultațiilor online a crescut în ianuarie cu 47% față de luna decembrie și cu 45% față de luna octombrie, atunci când s-a înregistrat vârful valului 4, generat de varianta Delta”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife.

Cele mai solicitate specialități

Raportul arată că medicina generală și medicină internă se află pe primul loc în topul specialităților pentru care au fost solicitate consultații online în luna ianuarie, medicii oferind cu 56% mai multe consultații prin videoconferință față de luna anterioară.

Pe locul următor în ceea ce privește solicitările pentru consultații online se află ginecologia, și aici numărul fiind aproape dublu față de luna decembrie. Pe locul trei ca număr de consultații online oferite în luna ianuarie este alergologia, cererea crescând cu aproape 80% față de ultima lună din 2021.

De asemenea, psihologia, endocrinologia, dermatovenerologia și pediatria sunt următoarele specialități pentru care au fost solicitate servicii de consultață online în luna ianuarie.

75% din cei care apelează au până în 45 de ani

Pe baza datelor analizate, compania a încercat să facă un profil al pacientului care apelează la serviciul de consultanță medicală online.

Astfel, a reieșit faptul că 75% sunt persoane tinere, cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, de regulă, pacienți care au nevoie de interpretări ale analizelor medicale sau investigațiilor efectuate.

De asemenea, pacienții aflați în izolare sau carantină ca urmare a infecției COVID-19 sau a contactului cu o persoană infectată apelează frecvent la acest tip de serviciu pentru a beneficia de evaluare medicală la distanță și consiliere în vederea adresării altor specialități pentru investigații suplimentare.

Pe de altă parte, reprezentanții MedLife subliniază un interes crescut al angajaților din companii pentru realizarea examenelor periodice (medicina muncii) în regim online.

Odată cu debutul pandemiei, 1 din 5 angajați și-a mutat activitatea în regim de telemuncă, moment în care s-a observat o creștere accelerată a solicitărilor pentru servicii de medicina muncii online.

„Deși media solicitărilor pentru astfel de servicii se menține constantă în ultima perioadă, numărul fluctuează de la o lună la alta. De exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, numărul examenelor periodice efectuate online a fost dublu față de luna precedentă. Majoritatea celor care au solicitat consultații online în ultima lună s-au programat telefonic, prin Call Center 021 9646, în timp ce doar 16% au optat pentru programare online (...)”, se arată într-un comunicat.

1 din 3 români au apelat la servicii medicale online

Rezultatele unui sondaj MedLife realizat în luna noiembrie a anului trecut au arătat că 30% dintre respondenți (persoane din mediul urban, utilizatori de internet, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani) au declarat că au apelat în această perioadă la consultații online sau prin telefon.

Motivele pentru care pacienții aleg servicii de consulanță medicală online se referă la reducerea timpului de deplasare în clinică, acces la opinie medicală chiar și atunci când situația nu o permite (ex. în caz de carantină sau izolare) sau posibilitatea de a interacționa cu medici din alte localități decât cea în care se află.

„Ședințele de consultanță online nu se diferențiază, din punct de vedere al calității, față de consultațiile în cabinet. Au o durată similară – o medie de 20 minute, și presupun o discuție cu medicul specialist pentru realizarea anamnezei, întrebări din partea pacientului și recomandări ale medicului pentru investigații suplimentare, dacă e cazul. Pacienții au la dispoziție asistență medicală online pentru aproape orice specialitate, acoperind o gamă complexă de patologii”, a adăugat Mihai Marcu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe