Newsflash
Știri

Cercetarea este vitală în lupta împotriva cancerului

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 10 2017
Cercetarea este vitală în lupta împotriva cancerului
        Progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul oncologiei oferă speranțe pacienților cu cancer atât în ceea ce privește prognosticul, cât și calitatea vieții. Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile țintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii sunt noile „arme” în lupta împotriva cancerului. În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (este marcată anual la 4 februarie), la București s-a organizat, la 2 februarie, o conferință-dezbatere – „Inovație pentru sănătate” –, în scopul creșterii gradului de conștientizare și educării opiniei publice cu privire la nevoia continuă de inovație în medicină, în general, și în oncologie în mod particular. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte privind o diagnosticare cât mai precisă, îmbunătățirea managementului terapeutic etc.
       Susținerea inovației în acest domeniu presupune practic susținerea activității de cercetare, a arătat dr. Alexandru Grigorescu, cercetător științific gradul I, președintele executiv al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România. El spune că, în România, pentru creșterea calitativă a actului medical și implicit pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu cancer, este nevoie și de crearea unor echipe de îngrijire și de cercetare, sub coordonarea unor experți care să abordeze integrate  afecțiunile oncologice. Concomitent, au fost organizate conferințe de acest tip și în alte trei orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
     Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial – peste opt milioane de decese erau înregistrate în anul 2012, potrivit Agenției internaționale de cercetare a cancerului. Cele mai letale cazuri (responsabile de 13% din totalul deceselor pe plan mondial) sunt: cancerul pulmonar, hepatic, gastric, colorectal, mamar și esofagian. OMS estimează că, în următoarele două decenii, numărul anual de cazuri diagnosticate cu cancer va ajunge la 22 de milioane. Anul acesta, sloganul campaniei de luptă împotriva cancerului este „Noi putem. Eu pot. (We Can. I Can)”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe