Newsflash
Știri

Centru de cercetări pentru zoonoze și siguranță alimentară la Iași

de L. Budin - oct. 11 2022
Centru de cercetări pentru zoonoze și siguranță alimentară la Iași

Rezultatele cercetărilor din cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii de la Iași vor îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului, în spiritul conceptului „One Health” – „O singură sănătate”.

La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) va fi inaugurat miercuri, 12 octombrie, Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară (ROVETEMERG), valoarea totală a investiţiilor pentru realizarea acestuia fiind de aproape 8 milioane de euro, informează Agerpres

rovetemerg_iasi
Sursă foto: Facebook Center Of Advanced Research for Emerging Diseases, Zoonoses and Food Safety

 

Managerul proiectului, Gheorghe Săvuţa, a declarat că acest centru are o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est şi nu numai, deoarece aici vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

Dintre obiectivele specifice amintim îmbunătăţirea infrastructurii de CDI a USV Iaşi, prin modernizarea şi amenajarea a şapte laboratoare, dotarea lor cu echipamente, instrumente şi software, dintre care 10 vor fi «state of the art», precum şi acreditarea acestora pentru a fi competitive pe plan naţional şi European; transformarea Centrului ROVETEMERG, în perspectiva anilor 2023-2027, în nucleul unui pol de excelenţă al cercetării bioeconomice şi de sănătate pentru regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, cu impact transfrontalier şi internaţional”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Săvuţa.

Prin acest proiect, USV Iaşi îşi doreşte dezvoltarea unui centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală privind microorganismele înalt patogene, cu potenţial de răspândire în masă, bolile infecţioase emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor.

Rezultatele obţinute au menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului, în spiritul conceptului „One Health” – „O singură sănătate”.

Un pacient devine ucenic al medicului care i-a schimbat viața

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe