Newsflash
Știri

Centre HIV, prima aplicație web de testare HIV din România, a fost lansată la Cluj

de Florentina Ionescu - nov. 4 2022
Centre HIV, prima aplicație web de testare HIV din România, a fost lansată la Cluj

Doar 6% dintre tineri au făcut vreodată un test HIV, iar 90% dintre ei nu au primit niciodată din partea unui medic recomandarea de a-l face.

Pe 3 noiembrie, Turnul Croitorilor din Cluj a găzduit evenimentul de lansare a primei aplicații web de testare HIV. La eveniment au participant reprezentanții Asociației Semper Musica, FASMR, Code for Romania, DSP Cluj, Marinela Marc – inspector școlar general Cluj.

Centre HIV” este prima aplicație din România de testare HIV, unde sunt centralizate 468 de instituții din 11 județe din România care oferă testare HIV gratuită și contracost.

În cadrul aplicației se oferă detalii precum localizarea instituției, programul de lucru, costul unui test cât și detalii necesare pentru testarea infecției cu HIV, modalitățile de testare a persoanelor sub 16 ani și condițiile asigurării consilierii pre și post testare, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

centre hiv lansare aplicatie (1)

Aplicația de testare HIV va fi promovată de studenții la medicină

Cele 11 județe au fost alese în funcție de centrele universitare cu universități de medicină cuprinse ca asociații membre în FASMR. Studenții la medicină din aceste centre urmează să promoveze aplicația de testare HIV în cadrul unităților de învățământ unde vor livra sesiuni de educație pentru prevenire HIV.

Conceperea aplicației a plecat de la nevoia de profilaxie împotriva virusului HIV prin testare regulată în România și de la numărul semnificativ de noi cazuri de HIV din rândul tinerilor înregistrate în fiecare an.

Lipsa educației pentru sănătate sexuală și reproductivă în școli, precum și nevoia de accesibilitate la informații corecte și complete despre infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, au fost alți factori relevanți care au stat la baza creării acestei aplicații web.

Premieră în țara noastră

În România nu există o aplicație pentru telefon care să includă date utile din teritoriu, inclusiv din zone marginalizate, legate de spitalele/centrele de testare HIV, testarea HIV fiind singura metoda de depistare a infecției.

Asociația Semper Musica a realizat o consultare națională a tinerilor cu privire la accesul acestora la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă, acolo unde tinerii au menționat că se informează despre sănătatea sexuală și reproductivă în primul rând de pe Internet (84%) și, în al doilea rând, de la prieteni (43%).

Cu toate acestea, cei mai mulți (89%) ar prefera să primească informații pe această temă la școală. Doar 12% declară că au primit astfel de informații la școală. 

centre hiv lansare aplicatie (2)

În aceeași consultare a reieșit că doar 6% dintre respondenți au făcut vreodată un test HIV. Și 90% nu au primit niciodată din partea unui medic recomandarea de a efectua un astfel de test.

„Dacă ne uităm la un alt proces de consultare a tinerilor din mediul rural realizat în cadrul proiectului, observăm că aceștia au, per ansamblu, informații cu privire la drepturile omului în general și la drepturile privind sănătatea sexuală și reproductivă în special”, spun reprezentanții Asociației Semper Musica.

Când vine vorba despre drepturile omului, tinerii din mediul rural au ca principală sursă de informații școala (69% dintre respondenți), urmată de internet (44%).

Dreptul la sănătate a fost menționat doar de 8% dintre tinerii care au participat la consultare, iar dreptul la vot de 5% dintre respondenți. Acest aspect scoate în evidență dimensiunile sănătății ca valoare și interiorizarea acesteia.

Pentru informații privind sănătatea sexuală și reproductivă, 86% dintre respondenți folosesc internetul, iar 36% au ca sursă de informații prietenii.

Doar 32% dintre tineri declară că primesc informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă de la părinți. Tinerii chestionați afirmă că ar prefera să primească informații pe teme de sănătate sexuală în familie (53%) și la medic (41%).

Surse rare de informații

Medicii de familie și medicii de la cabinetele de medicină școlară sunt rareori surse de informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă pentru tinerii chestionați. Astfel, în ceea ce privește informațiile despre HIV/SIDA, doar 10% dintre tinerii intervievați menționează că au discutat cu medici de familie și 5% au primit informații pe această temă de la medici de la cabinetele școlare.

Majoritatea identifică corect riscurile sexului neprotejat

Cei mai mulți tineri menționează sarcina nedorită (91% dintre respondenți). Infecțiile cu transmitere sexuală sunt menționate ca risc doar de 86% dintre respondenți. Îngrijorător este faptul că 21% dintre respondenții care declară că știu care sunt riscurile asociate sexului neprotejat, ar alege să se expună acestor riscuri.

Cu toate acestea, informațiile pe care le au tinerii cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă sunt incomplete.

„Anul 2022 este declarat ca fiind anul tineretului. Unul dintre pilonii Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE este capacitarea tinerilor și punerea la dispoziția acestora a tuturor instrumentelor de care au nevoie pentru a prospera. Instrumentele de asigurare a bunăstării și a sănătății revin și în responsabilitatea noastră fiind necesar să le creăm și să le oferim tinerilor acces la acestea”, a declarat Bogdan Istrate, manager proiect, Asociația Semper Musica.

Creșterea accesului la educație pentru sănătatea reproducerii

Proiectul „Servicii din Norvegia pentru tinerii din Romania-PILOT” este derulat de Asociația Semper Musica în parteneriat cu Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Sex & Society Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este creșterea accesului pentru 6.250 elevi și tineri, cu vârsta între 15 și 35 ani, din 24 zone rurale insuficient deservite, conform Băncii Mondiale, și pentru alți 17.500 elevi la risc din 11 județe, la un program pilot, după model norvegian, de educație gratuită pentru sănătatea reproducerii.

Tot ca scop al proiectului sunt și distribuirea de prezervative gratuite și oferirea accesului la prima aplicație pentru telefon din România, de testare HIV, adresată tinerilor din 11 județe.

În cadrul proiectului, 950 de sesiuni pilot de educație pentru sănătatea reproducerii vor fi livrate, iar pentru diseminarea rezultatelor acțiunilor vor avea loc 44 întâlniri cu autoritățile locale din 11 județe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe