Newsflash
Știri

Cele mai bune spitale din Statele Unite şi cele mai corupte companii din China

de M. V. A. - sept. 6 2013
Cele mai bune spitale din Statele Unite şi cele mai corupte companii din China

 În ceea ce pare a fi cea mai importantă achiziţie a anului în piaţa farma, Amgen a cumpărat săptămâna trecută, pentru 10,4 miliarde de dolari, compania Onyx Pharmaceuticals. Acţiunile Amgen au crescut consistent în acea zi întrucât achiziţia aduce pentru Amgen şi dreptul de a comercializa Kyprolis, un medicament care ar putea genera vânzări de peste trei miliarde de dolari până în 2025. Kyprolis, folosit pentru tratarea mielomului multiplu, nu este singurul medicament important din portofoliul Onyx, acesta cuprinzând şi Nexavar, un citostatic folosit în cancerul hepatic şi renal. Într-o altă tranzacţie interesantă, o parte din acţiunile diviziei medicale a Panasonic, care produce echipamente de monitorizare a glicemiei, proteze auditive etc. vor fi scoase la licitaţie săptămâna viitoare. Printre cei interesaţi se numără Toshiba, fondul de investiţii american Bain Capital şi firma Kohlberg Kravis Robert.

 

 Publicaţia americană specializată în alcătuirea clasamentelor din educaţie şi sănătate, US News & World Report, a publicat un nou top al celor mai bune spitale din Statele Unite. Clasamentul se bazează pe criterii precum: supravieţuirea pacienţilor internaţi, reputaţia spitalelor în rândul medicilor, siguranţa pacienţilor şi alţi factori legaţi de calitatea asistenţei medicale. Spitalul Johns Hopkins din Baltimore a deţinut prima poziţie vreme de două decenii, până ce anul trecut Massachusetts General Hospital din Boston a reuşit să-l detroneze. În 2013 însă, spitalul Johns Hopkins a revenit în vârful topului, urmat de rivalul său din Boston, podiumul fiind completat de Mayo Clinic. Boston, Cleveland şi New York sunt oraşele cu cele mai performante spitale din Statele Unite, fiecare având câte două instituţii medicale în primele 18 din ţară. Mayo Clinic este considerat a oferi cea mai bună asistenţă medicală în ginecologie, pneumologie, endocrinologie, nefrologie şi gastroenterologie, în timp ce spitalul Johns Hopkins din Baltimore oferă servicii de vârf în neurologie şi neurochirurgie, ORL, urologie, reumatologie şi geriatrie.  

 

 Un tânăr păstor de 15 ani a murit de ciumă bubonică. Nu e o poveste de acum două secole, ci din urmă cu o săptămână, petrecută la graniţa dintre Kârgâzstan şi Kazahstan. O altă femeie şi doi copii care au venit în contact cu tânărul sunt în prezent spitalizaţi cu acelaşi diagnostic. Peste 130 de persoane au fost puse în carantină, iar autorităţile kazahe au întărit controlul la graniţa cu Kârgâzstan. Cum peste jumătate de milion de kârgâzi lucrează în Rusia, autorităţile aeroportului din Ekaterinburg au introdus filtre pentru zborurile care provin din regiunile cu risc. În fiecare an, în Kazahstan se înregistrează câteva cazuri de ciumă.

 

 Deşi considerat performant în anumite clasamente, sistemul medical din Cuba se confruntă cu o epidemie de holeră care a apărut în iulie 2012 şi care continuă şi în prezent. Săptămâna trecută, cinci turişti întorşi din insulă au fost diagnosticaţi cu holeră. Autorităţile cubaneze au refuzat să răspundă întrebărilor presei internaţionale, dar un oficial a comentat sub protecţia anonimatului că „guvernul ar trebui să nu mai încerce să ţină secretă epidemia“. Tulpina implicată în epidemie nu este una foarte virulentă şi deocamdată nu au fost raportate decese. De la debutul epidemiei însă, au fost înregistrate peste 500 de îmbolnăviri, dintre care trei decese. Epidemia pare să fie legată de insula din vecinătatea Cubei, Haiti, acolo unde holera a făcut peste 7.900 de victime de-a lungul anului 2012.

 

 După uriaşul scandal în care a fost implicat GlaxoSmithKline, acuze de corupţie planează în China asupra unei alte mari companii farmaceutice. Aproape cinci milioane de dolari au fost oferite mită de angajaţi ai Eli Lilly, în 2012, medicilor chinezi pentru a prescrie produsele companiei americane, în defavoarea celor ale concurenţei. Eli Lilly a declarat într-un comunicat că nu a putut verifica deocamdată acuzaţiile aduse în presa chineză, dar că a fost iniţiată o investigaţie serioasă. Eli Lilly are peste 3.600 de angajaţi în China, conform Reuters, cei mai mulţi dintre ei lucrând la Shanghai şi Suzhou. Autorităţile chineze au trimis inspecţii la una dintre fabricile Lilly din China, compania franceză Sanofi şi cea elveţiană Novartis fiind şi ele investigate pentru cazuri de mituire a medicilor. Anul trecut, Eli Lilly a fost de acord să plătească autorităţilor americane 29 milioane de dolari pentru ca acestea să renunţe la acuzaţii similare de mită practicată în Rusia, Polonia şi Brazilia. Din informaţiile apărute în presa chineză, se pare că autorităţile de la Beijing pregătesc lansarea unei anchete ample privind cazurile de corupţie din rândul producătorilor de aparatură medicală prezenţi pe piaţa chineză. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe