Newsflash
Știri

Cele cinci forme ale COVID-19, explicate de dr. Marinela Stănculete

de Florentina Ionescu - mai 18 2020
Cele cinci forme ale COVID-19, explicate de dr. Marinela Stănculete

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 are mai multe forme, unele mai ușoare, iar altele mai severe. În funcție de severitate, pacientul cu COVID-19 are nevoie de anumite tipuri de tratamente.

Recent, dr. Marinela Stănculete, Concierge Doctor în clinica Intermedicas, a explicat zilele trecute, în cadrul unei transmisiuni live pe o rețea de socializare, prin ce se diferențiază formele de COVID-19. Potrivit acesteia, fiecare dintre noi va lua la un moment dat acest virus nou apărut, SARS-CoV-2, și va face această infecție numită COVID-19.

live intermedicas mela marinela stanculete

„Această infecție are o paletă foarte largă de modalități de expresie, adică de forme clinice. Până în prezent, în mod oficial medical, există cinci forme clinice din punct de vedere al severității. Prima este forma inaparentă clinică, ceea ce în mod popular se numește «purtător asimptomatic », situație în care omul are virusul, este contagios, adică îl poate transmite, dar nu are niciun simptom”, a explicat medicul Marinela Stănculete.

Dincolo de forma asimptomatică a bolii, medicul citat vorbește și despre cea de-a doua formă clinică a COVID-19, adică forma ușoară, în care pacientul are simptome „ca de orice fel de viroză și de orice fel de infecție, de fapt, în zona respiratorie superioară, adică nas, gât, faringe”. La această formă intră următoarele simptome: febră, durerile musculare, durerea de cap, secrețiile nazale, tusea, durerile în gât – nu neapărat toate combinate, însă cel puțin trei dintre aceste simptome sunt prezente.

După aceasta urmează forma moderată a COVID-19, spune Concierge Doctorul, ceea ce înseamnă că virusul SARS-CoV-2 a început să coboare spre plămâni și îi afectează într-o măsură mică, producând o pneumonie: „Dar o pneumonie relativ ușoară, ceea ce înseamnă că pe lângă simptomele din forma ușoară – toate sau o parte dintre ele – se adaugă și dificultatea respiratorie”.

Dr. Marinela Stănculete a detaliat și în ce constă cea de-a patra formă clinică de COVID-19, forma severă. În această situație, pneumonia este extinsă, de obicei la ambii plămâni: „Diferența față de forma moderată este starea generală mult mai alterată și dificultatea respiratorie mult mai mare. Formele severe au și un apogeu: formele critice (n.r. – a cincea formă clinică), în care dificultatea respiratorie este însoțită și de insuficiență respiratorie”.

Despre insuficiența respiratorie, medicul de la Intermedicas a ținut să precizeze că se identifică prin investigații paraclinice care se fac în spital. Această insuficiență respiratorie antrenează, de obicei, și suferința semnificativă a altor organe: inima, ficatul, creierul, rinichii etc.

„Așa se întâmplă, de fapt, în orice infecție. În anumite organisme și în anumite circumstanțe, orice infecție poate să ducă la forme severe și critice, tocmai prin antrenarea altor organe decât organul principal care este infectat”, a subliniat dr. Marinela Stănculete.

Potrivit acesteia, majoritatea oamenilor fac forme inaparente clinic sau forme ușoare de COVID-19, iar copiii – în general până în 14 ani, chiar și cei până în 18 ani – fac forme inaparente clinic, spune medicul, iar foarte puțini copii fac forme cu simptome ușoare.

„Adulții tineri fac de obicei fie forme inaparente, fie ușoare, fie moderate, iar în majoritate, formele severe și formele critice sunt la pacienții în vârstă, însemnând cei de peste 65 de ani care au și boli cronice, printre acestea fiind cele care consumă sau suprasolicită sistemul imun: infecțiile HIV, tuberculoza în curs, tratamentele imunosupresoare, cancerele, statusul posttransplant, insuficiența cardiacă, ciroza hepatică, astmul decompensat, bolile cronice metabolice care nu sunt stăpânite prin tratament”, a subliniat dr. Marinela Stănculete.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe