Newsflash
Știri

Cea mai mare rată de creştere a activităţii de transplant

de Mirabela VIAŞU - mai 22 2013
Cea mai mare rată de creştere a activităţii de transplant
   După ce, ani la rând, România a fost codaşa Europei în domeniul transplantului de organe, situaţia pare să se fi schimbat. Ţara noastră a înregistrat anul acesta un număr record de transplanturi şi a realizat un salt spectaculos în clasamentul european. „De nouă ani, facem bilanţul activităţii de transplant în România. Trăiesc în sfârşit ziua în care pot să anunţ că suntem pe primul loc la transplant în Europa. Avem, de la începutul anului şi până acum, cea mai mare rată de creştere a activităţii de transplant din Uniunea Europeană“, a declarat dr. Victor Zota, coordonator naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia Zilei naţionale a transplantului. Până la jumătatea lui mai, au fost realizate 53 de transplanturi de ficat şi peste 130 de transplanturi de rinichi. De asemenea, a crescut şi numărul donatorilor în moarte cerebrală. Dacă pe tot parcursului anului trecut au fost 67 de donatori, în primele patru luni din 2013 numărul lor a ajuns la 60. Până la sfârşitul anului – estimează specialiştii – vor fi mai mult de 130 de donatori de organe.
   Activitatea de transplant s-a relansat spectaculos datorită faptului că mai multe spitale din ţară s-au implicat în activitatea de transplant. Printre acestea, spitalele din Deva, Tulcea, Brăila, Constanţa, Craiova şi cele două spitale universitare de urgenţă din Capitală. Creşterea numărului donatorilor de organe este meritul muncii coordonatorilor de transplant şi a medicilor anestezişti implicaţi. Acest lucru a fost sesizat şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, consideră Victor Zota, care speră că nu vor fi probleme de finanţare. Îl contrazice însă prof. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, care a primit anul acesta doar un sfert din fondurile alocate în 2012. În opinia sa, reuşita în activitatea de transplant poate fi fatală: „Succesul acesta este capabil să ne omoare, la propriu, pentru că nu mai avem bani. Eu, cel puţin, am primit ca fonduri un sfert din banii alocaţi anul trecut şi am făcut în aceeaşi perioadă de timp de două ori mai mult“.

Inimi irosite

   Când vine vorba de transplantul de cord, situaţia este însă sumbră. De doi ani, în România nu s-a mai făcut niciun transplant de inimă. Motivul? Institutul de la Tg. Mureş a fost desfiinţat prin ordin al ministrului sănătăţii, în 2011, iar specialiştii de acolo s-au dispersat în alte centre, din ţară sau din străinătate. Există însă şi un alt impediment: vârsta donatorului, care trebuie să fie sub 45 de ani la bărbaţi şi sub 40 de ani la femei. Dr. Victor Zota precizează că, anul acesta, odată cu numărul mai mare de donatori, a crescut şi vârsta medie a acestora (majoritar persoane trecute de 45 de ani). Astfel, în 2013, doar şapte-opt inimi au fost eligibile. Din nefericire însă, nu a fost folosită niciuna. „Mă simt nevoit să-l contrazic pe doctorul Zota: dacă au fost aproape 60 de donatori, trebuie să fi existat cel puţin 20-30 de inimi irosite“, a intervenit prof. dr. Radu Deac, detaliind apoi situaţia de la Tg. Mureş.

Transplant hepatic şi în Republica Moldova

   Invitat special la Ziua naţională a transplantului, prof. dr. Vladimir Hotineanu (Chişinău) a vorbit despre evoluţia activităţii de transplant în Republica Moldova. Acolo, după o perioadă îndelungată de piedici, anul acesta s-a reuşit realizarea primului transplant hepatic de la un donator viu, cu sprijinul unei echipe de medici din România, conduse de prof. dr. Irinel Popescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe