Newsflash
Știri

Cea mai importantă expoziţie ştiinţifică din lume vine la Bucureşti

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 29 2013
Cea mai importantă expoziţie ştiinţifică din lume vine la Bucureşti
Cum poţi fi util şi după moarte? O modalitate ar fi să-ţi donezi corpul, pentru studiu, cercetării medicale. „Prin voi, cei care intraţi aici, învăţăm să-i vindecăm pe cei din afară“ – este inscripţia de pe o morgă din Berlin. Studenţii la medicină ştiu prea bine aceasta încă din primul an, de la lucrările practice de anatomie, când petrec mult timp la disecţii pe cadavru. Dar care este impactul vederii unor corpuri disecate pentru publicul larg? Răspunsul e oferit de succesul pe care îl au, pe întreg globul, începând din 1995, expoziţiile cu cadavre plastinate, dar şi controversele iscate de aceste manifestări cu scop declarat educativ.
După prezentarea în multe oraşe de pe continent precum Amsterdam, Londra, Barcelona, Dublin, Lisabona, Viena, Kiev, expoziţia „The Human Body“ a venit în premieră în România şi poate fi vizitată la etajul 1 al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Capitală, începând de azi până pe 30 iunie. Întinsă pe o suprafaţă de 600 mp, ea include peste 200 de exponate care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă tridimensională fidelă asupra structurii şi funcţionării corpului omenesc.
Organizatorii declară că această expoziţie şi-a propus să schimbe modul în care vizitatorii îşi cunosc, percep, respectă şi îngrijesc corpul, oferindu-le posibilitatea de a realiza o incursiune vizuală în interiorul acestuia, precum şi ajutându-i să conştientizeze efectele nocive (uneori chiar mortale) ale unui stil de viaţă nesănătos şi să  acorde atenţie felului în care aleg să trăiască. Expoziţia este structurată în galerii care prezintă: sistemele osos şi muscular; aparatul respirator; sistemul digestiv; sistemul nervos; sistemul cardiovascular; sistemul reproducător şi aparatul urinar; dezvoltarea fetusului. Ultima galerie, Privire către viitor, prezintă modul în care tehnologia modernă îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi îi inspiră pe oameni să joace un rol mai important,  să facă alegeri mai bine gândite când este vorba de propria sănătate şi bunăstare. Cel mai vechi exponat prezent la Bucureşti are 12 ani.
Conform declaraţiei organizatorilor, corpurile prezentate în cadrul expoziţiei sunt nerevendicate şi au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Labora­tory. Acest institut cercetează şi dez­voltă tehn­i­ca plastinării pentru conser­varea corpuri­lor, furnizând ex­po­nate şcolilor de medicină, precum şi vizitato­rilor muzeelor.
Astfel de expoziţii sunt controversate, existând proteste manifestate sub diverse forme, fiind în discuţie respectul faţă de persoana umană, faţă de corp după moarte. Iată ce a declarat, în legătură cu acest subiect, Sabrina Sheehan, PR GForce Exhibition: „Majoritatea guvernelor din lume au permis ca mai mult de 20 de milioane de vizitatori ai expoziţiei să aleagă pentru ei înşişi. Noi credem cu putere în educaţie şi în faptul că fiecare membru al publicului are dreptul să îşi vadă şi să îşi înţeleagă propriul corp în propriul fel. Timp de sute de ani, doar membrii comunităţii medicale au văzut şi au studiat corpul uman astfel, iar noi credem că nu ar trebui restricţionat accesul pentru înţelegerea cor­pului. Expunerea anatomiei umane într-o asemenea manieră are ca scop impulsionarea tinerilor să urmeze o carieră în domeniul medical ştiinţific şi educarea vizitatorilor în privinţa funcţionării propriului lor organism“.
Tehnica plastinării a fost pusă la punct de dr. Günter von Hagens în 1977 şi brevetată ulterior. Von Hagens a creat Institutul pentru Plastinare în Heidelberg, în 1993, iar prima expoziţie de organisme plastinate a fost organizată doi ani mai târziu, în Japonia, şi a atras peste trei milioane de vizitatori. Institutul susţine trei centre internaţionale de plastinare: în Germania, Kârgâzstan şi China. Firesc, au apărut îngrijorări privind acordul persoanelor în legătură cu plastinarea corpurilor lor. Cu peste două decenii în urmă, von Hagens a instituit un program de donare a organismului în Germania, care cuprinde peste 9.000 de donatori şi din care mai mult de 500 au murit deja. În China, au existat suspiciuni privind provenienţa cadavrelor, fiind vehiculată ipoteza că ele ar fi ale unor condamnaţi la moarte.
Cei patru paşi în procesul standard de plastinare sunt: fixarea, deshidratarea, impregnarea forţată în vid şi întărirea. Apa şi lipidele sunt înlocuite cu polimeri care se întăresc: silicon, răşini epoxidice sau poliester-copolimer. Pentru fixare se utilizează frecvent o soluţie pe bază de formaldehidă cu două funcţii: prevenirea descompunerii ţesuturilor şi inducerea unui grad de rigiditate, benefic în menţinerea formei sau amenajarea unui specimen. După disecţiile necesare, proba este plasată într-o baie de acetonă care, în condiţii de îngheţ, atrage în exterior toată apa din celule, înlocuind-o. În a treia etapă, proba este plasată în baia de polimer lichid. Prin crearea unui vid, acetona fierbe la o temperatură scăzută, se vaporizează, iar celulele se umplu cu polimer lichid. Tratat cu gaz, căldură sau raze ultraviolete, acesta se întăreşte, exemplarul devenind astfel imun la procesul de descompunere. Rezultatul final este un organ sau un organism cauciucat, perfect şi definitiv conservat până la nivel celular. Tehnica permite prezentarea corpului  în complexi­tatea sa, putându-se evidenţia toate aparatele şi sistemele. Procesul de transformare a întregului  organism omenesc într-un exponat plastinat poate dura peste un an.
Evenimentul de la Bucureşti este produs de GForce Exhi­bitions  şi organizat de Events, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“. Vă dorim vizitare utilă, căci nu ştim cât de plăcută va fi. În anul I, erau destui medicinişti care plecau brusc din sala de disecţie, ori nici nu mai apucau, căci leşinau. Sperăm ca această expoziţie, adevărată lecţie de anatomie, să nu se lase cu… victime.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe