Newsflash
Știri

Ce e de făcut pentru stoparea epidemiei de tuberculoză?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 14 2013
Ce e de făcut pentru stoparea epidemiei de tuberculoză?
Acum aproape două decenii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara că tuberculoza este o urgenţă de sănătate publică globală; şi la ora actuală, această boală rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta e principala concluzie ce se desprinde din Global tuberculosis report 2013, dat publicităţii de OMS miercuri, 23 octombrie a.c.
Situaţia TB şi accesul la îngrijiri. Care este povara tuberculozei în 2012, conform raportului? S-au înregistrat 8,6 milioane de persoane bolnave (din care 2,9 milioane femei). 1,1 milioane de cazuri au fost HIV pozitive, 75% din ele în Regiunea Africană OMS. 1,3 milioane de persoane (410.000 femei) au decedat de tuberculoză, din care 320.000 (50% femei) erau HIV+. Se estimează că 530.000 de copii s-au îmbolnăvit şi 74.000 au decedat din cauza tuberculozei. Rata mortalităţii prin TB a scăzut cu 45% din 1990, dar numărul de decese rămâne inacceptabil de mare, deoarece majoritatea sunt prevenibile. Cele mai multe cazuri de boală s-au înregistrat în regiunile OMS Asia de Sud-Est (29%), Africa (27%) şi Pacificul de Vest (19%). Incidenţa tuberculozei a variat substanţial la nivel naţional, de la 1.000%ooo în Africa de Sud şi Swaziland la sub 10%ooo în câteva ţări din cele două Americi, Europa de Vest, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă.
Tratamentul TB. Accesul la tratament s-a extins substanţial de la mijlocul anilor 90. Între 1995 şi 2012, 56 de milioane de persoane au fost tratate cu succes în ţările care au adoptat strategia OMS privind TB, salvând astfel 22 de milioane de vieţi. În 2012, doar 5,7 milioane de cazuri noi – 66% din cele 8,6 milioane de persoane estimate că au dezvoltat TB – au fost declarate în cadrul programelor naţionale de tuberculoză. Se estimează că trei milioane de cazuri cu TB au fost pierdute din cauză că nu au fost diagnosticate sau au fost diagnosticate dar neraportate. 75% din ele au fost în 12 ţări: India (31% din total), Africa de Sud, Bangladesh, Pakistan, Indonezia, China, Republica Democrată Congo, Mozambic, Nigeria, Etiopia, Filipine şi Myanmar. În 2011, rata de succes a tratamentului a fost de 87% la cazurile noi, în întreaga lume. În regiunea OMS Europa, aceasta rămâne mică, 72%.
Coinfecţia TB-HIV. În 2012, 46% din pacienţii cu tuberculoză declaraţi au avut un rezultat de test HIV documentat, faţă de 40%, în 2011. Trei sferturi din cei din Africa îşi ştiau statusul HIV. La nivel global, în 2012, 57% din persoanele cu tuberculoză şi HIV au început terapie antiretrovirală, iar 4,1 milioane de persoane care au primit îngrijiri pentru HIV au fost testate pentru TB, faţă de 3,5 milioane în 2011.
Tuberculoza multichimiorezistentă (MDR-TB). Datele din studiile de profil sugerează că 3,6% din cazurile nou diagnosticate cu TB şi 20% din cele anterior tratate au avut multichimiorezistenţă. În lume, în 2012, 450.000 de pacienţi au avut MDR-TB, iar 170.000 au decedat din această cauză. Numărul pesoanelor eligibile pentru tratamentul tuberculozei multichimiorezistente a crescut în 2012 cu 42% faţă de 2011, ajungând la 94.000 pe glob. Din acestea, 84.000 au fost cu MDR-TB confirmată (rezistenţă la rifampicină şi izoniazidă) şi 10.000 cu rezistenţă la rifampicină detectată prin Xpert MTB/RIF, dar doar 77.000 au început tratamentul de linia a doua. Deficienţele în acoperirea tratamentului sunt mari în Africa (51% din bolnavi incluşi în tratament). Cel puţin un caz de tuberculoză cu chimiorezistenţă extinsă (XDR-TB) a fost raportat de 92 de ţări până la sfârşitul anului 2012. Se estimează că aproximativ 9,6% din cazurile cu  multichimiorezistenţă au XDR-TB. La nivel global, doar 48% din pacienţii MDR-TB din cohorta cazurilor detectate în anul 2010 au fost trataţi cu succes, reflectând ratele mari de mortalitate şi lipsa urmăririi. O rată de succes a tratamentului de cel puţin 75% a fost obţinută în 34 din 107 ţări.
Noi teste diagnostice. Xpert MTB/RIF  este un test diagnostic molecular adoptat pentru detectarea tuberculozei chimiosensibile şi a celei rezistente la rifampicină.
Cercetare–dezvoltare.Peste 50 de companii sunt implicate în dezvoltarea metodelor de diagnostic al TB. 10 medicamente antituberculoase noi sau repropuse sunt în faze avansate de dezvoltare clinică. Bedaquilina a devenit primul medicament nou aprobat în ultimii 40 de ani; în iunie 2013, OMS a emis un ghid pentru utilizarea sa în tratamentul MDR-TB. Sunt în pregătire zece vaccinuri pentru prevenţia TB şi două vaccinuri imunoterapeutice. Pentru a accelera sfârşitul epidemiei mondiale de TB sunt necesare tratamente scurte, eficiente şi bine tolerate pentru infecţia TB latentă, teste diagnostice rapide şi vaccinuri eficiente postexpunere.
Finanţarea pentru tratamentul şi controlul TB. Din 7–8 miliarde de dolari anual, necesari în 2014–2015 în ţările cu venit mic şi mijlociu, două treimi sunt pentru depistarea şi tratamentul tuberculozei chimiosensibile, 20% pentru tratamentul celei multichimiorezistente, 10% pentru teste diagnostice rapide şi îmbunătăţirea laboratoarelor, 5% pentru activităţi de colaborare TB-HIV. Deficitul este de două miliarde de dolari anual, de aceea, donarea internaţională de fonduri este crucială în toate ţările cu venituri mici.
Coundown to 2015. Acesta este suplimentul special al raportului, ce sumarizează situaţia progreselor până la ţintele din cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, în special cele legate de răspunsul la TB/HIV şi MDR-TB, precum şi acţiunile prioritare necesare pentru a îndeplini aceste deziderate. La capitolul Succese, este menţionat că rata cazurilor noi de TB şi a incidenţei a scăzut în ultimul deceniu. Rata declinului, de 2%, rămâne lentă. Două regiuni OMS – Americile şi Pacificul de Vest – au atins deja ţintele pentru 2015 de reducere a incidenţei, prevalenţei şi mortalităţii. Din cele 22 de ţări cu o povară mare a bolii, care numără 80% din toate cazurile de TB din lume, şapte au atins toate ţintele pentru 2015 la incidenţă, prevalenţă şi mortalitate, iar patru sunt pe cale să le atingă până în 2015. În ceea ce priveşte Eşecurile, până în 2012, prevalenţa TB a scăzut doar cu 37% la nivel mondial, faţă de cea din 1990. Nu se aşteaptă să fie atinsă ţinta de reducere cu 50% până în 2015. Regiunile OMS Europa şi Africa nu sunt pe cale să atingă ţintele de mortalitate şi prevalenţă. Mai puţin de un sfert din cei estimaţi cu MDR-TB au fost detectaţi în 2012. De asemenea, nu au fost atinse ţintele de acoperire totală a testării HIV la pacienţii cu TB şi de tratament antiretroviral la cei HIV+.
Raportul conţine Cinci acţiuni prioritare pentru a accelera progresul în domeniu În ceea ce priveşte cazurile pierdute – în 2012, aproximativ trei milioane de persoane cu TB au fost neînregistrate de sistemele naţionale. Acţiunile-cheie necesare pentru detectarea cazurilor şi asigurarea că primesc tratamentul şi îngrijirile optime includ: extinderea testelor rapide şi a serviciilor de îngrijiri în sistemele sanitare implicând ONG-urile, comunităţile de voluntari; intensificarea colaborării cu spitalele publice şi private care tratează pacienţii dar nu-i raportează; instituirea obligativităţii raportării cazurilor în mai multe ţări şi o mai bună compilare a datelor Abordarea MDR-TB ca o criză de sănătate publică –  în ţările cu o povară mare a acestei forme de boală, capacitatea crescută de a o diagnostica trebuie conjugată cu furnizarea de medicamente eficiente Accelerarea răspunsului la TB/HIV – priorităţile sunt acoperirea în proporţie de 100% a tratamentului antiretroviral pentru pacienţii cu TB HIV+ şi a tratamentului preventiv pentru TB la persoanele cu HIV Creşterea finanţării pentru a acoperi deficienţele de resurse Asigurarea absorbţiei rapide a inovaţiilor – instrumente şi strategii noi pentru diagnostic, tratament şi prevenţie pentru toate formele de TB – poate fi accelerată prin cercetare operaţională specifică fiecărei ţări şi aplicarea rezultatelor în politică şi practică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe