Newsflash
Știri

Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? (7)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - nov. 23 2012
Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? (7)
   Stocarea prelungită a legumelor prin expunerea la lumină fluorescentă alterează componentele din ţesuturile vegetale? La plantele superioare, clorofilele a şi b sunt pigmenţii fotosintezei dominanţi (cf. Dicţionarului – G. Zarnea, O.V. Popescu). Absorbţia maximă se situează în zonele albastru şi roşu ale spectrului vizibil, iar absorbţia minimă este în regiunea verde. O divagaţie cu rost: orice referire la spectrul vizibil ne evocă formula mnemotehnică „ROGVAIV“ (cu circulaţie restrânsă, în afară de română, în câteva limbi romanice, în italiană, de exemplu, dar nu şi în franceză), graţie căreia reţinem succesiunea radiaţiilor monocromatice ale luminii descom­puse prin prismă realizată de sir Isaac Newton (1642–1727), când părăsise Londra din cauza epidemiei de ciumă şi a inundaţiilor devasta­toare, refugiindu-se într-un sat uitat de lume. În 1675, el a intuit, totodată, împotriva curentului puternic ce susţinea natura ondulatorie a luminii, teoria corpusculară, probată experimental, peste secole, de Einstein (distins, în 1921, cu premiul Nobel pentru fizică datorită cercetărilor sale asupra efectului fotoelectric extern şi nu pentru teoria relativităţii, aşa cum cred mulţi). Nu este lipsit de interes faptul că Newton identificase în spectru şase radiaţii monocromatice, dar, dominat de magia cifrei şapte (Dumnezeu a creat lumea în şapte zile), a adăugat culorii violet şi indigo.
   Să revenim la clorofile şi la absorbţia luminii. Clorofila a este prezentă în complexele pigmenţilor ce captează lumina şi în cele ce funcţionează ca donor primar de electroni. Clorofila b diferă de a prin gruparea formil, care înlocuieşte gruparea metil la nivelul C7. De asemenea, proprietăţile spectroscopice sunt uşor diferite. Stimularea şi inhibarea sintezei, precum şi degradarea moleculelor de clorofilă au un rol important în funcţionarea pigmenţilor în ansamblul aparatului fotosintetic. În prezent, diferitele aspecte ale geneticii, biochimiei şi biofizicii structurii, funcţiilor şi biosintezei clorofilelor sunt intens studiate. Culoarea verde dominantă pe Pământ se datorează clorofilelor. O frunză standard (de exemplu de spanac) a unei plante superioare este formată din aproximativ 70 de milioane de celule, cu circa cinci miliarde de cloroplaste, fiecare cloroplast conţinând peste 600 de milioane de clorofile (după Simpson şi Knötzel, 1996, citaţi de G. Zarnea şi O. V. Popescu). Un calcul simplu ne duce la un număr impresionant.
   După datele de mai sus, din cercetarea fundamentală, să revenim la articolul lui Hervé This (citat în articolul precedent). Autorul formulează, într-un limbaj accesibil şi practicienilor în ale bucătăriei, trei întrebări în relaţie cu acţiunea iluminatului fluorescent asupra legumelor. La prima, dacă aceasta alterează legumele, el adaugă ipoteze proprii, datorită competenţei (unii spun expertizei) sale. Clorofilele, de exemplu, ar pierde atomul lor central de magneziu şi s-ar transforma în feofitine (care dau culoarea verde-măslinie păstăilor de fasole prea fierte). Sau s-ar asocia cu carotenoizii (pigmenţi aflaţi la originea culorii morcovilor), prezentând duble legături conjugate ce absorb energia luminoasă, prezervând astfel clorofilele. Dar ce se întâmplă când carotenoizii nu sunt degradabili? Iar vitaminele din legume sunt alterate prin iluminare?
   În căutarea unor răspunsuri s-au implicat de mai multă vreme o serie de laboratoare de cercetări agronomice. Hervé This citează două, de notorietate, dar cu rezultate sensibil diferite. Pe de o parte, Gene Lester şi colaboratorii săi de la Centrul agronomic din Texas au arătat că temerile suscitate de o expunere la lumina din supermarketuri sunt nefondate… cel puţin pentru unii compuşi. Pe de altă parte, Victor Rodov şi colegii săi din cadrul Organizaţiei israeliene agronomice au observat că radiaţiile ultraviolete stimulează acumularea de compuşi fenolici în ceapa decojită, ceea ce previne atacul microorganismelor.
   Grupul lui Gene Lester a utilizat frunze de spanac proaspete, tinere sau mai bătrâne, din două varietăţi, în diverse stadii de dezvoltare. Frunzele au fost plasate fie la întuneric, fie expuse la lumină, în condiţiile în care acestea sunt etalate spre vânzare. Experimentele au durat nouă zile, pe durata cărora au fost măsuraţi diferiţi parametri, inclusiv concentraţiile de vitamine. Conform rezultatelor, expunerea la lumina din magazine ar fi mai curând benefică: toate frunzele stocate la lumină cel puţin trei zile aveau concentraţii de vitamine semnificativ superioare. Totodată, vitamina C se diminuează după şase zile, revenind la concentraţia sa iniţială după nouă zile. Bilanţ pozitiv? Discutabil, observă Hervé This, deoarece frunzele iluminate în permanenţă erau mai veştede şi chiar dacă ar creşte calitatea nutriţională, în cazul unei expuneri prelungite, atracţia cumpărătorului pentru celebra legumă scade. Ca şi a bucătarilor, preocupaţi de aspectul „operelor“ lor culinare. Renunţ la citarea unor referinţe bibliografice, inclusiv a lucrărilor altor cercetători.
   Agrochimiştii israelieni s-au interesat îndeosebi de calităţile nutriţionale ale legumelor după recoltare. Pentru precizarea efectului radiaţiilor ultraviolete, chimiştii israelieni au testat specia de ceapă brună, analizând concentraţiile de compuşi fenolici protectori, îndeosebi flavonol. Conţinutul acestuia ar creşte cu regularitate. Expunerea la ultraviolete ar reduce astfel atacul prin mucegaiuri de tip Penicillium injectate în ceapă: 30% din bulbii de ceapă iradiaţi au rezistat, spre deosebire de bulbii neexpuşi, rezistenţi doar în proporţie de 10%. Trebuie să recunoaştem performanţele extra­ordi­nare ale agronomiei israeliene. Grădini de legume şi pomi (arbuşti fructiferi) răsărite în plin deşert, cu cele mai evoluate metode de irigaţii. Numai cine le vede la faţa locului, insule de culoare verde intens şi alături pustiul arid, rămâne cu imagini de neuitat. Totuşi, concluziile studiului de mai sus, preliminar şi incomplet, par discutabile: „cepele pretăiate ar putea beneficia de tratamente cu ultraviolete“.
   Pe drept cuvânt, Hervé This este rezervat şi chiar critic: „Este chiar atât de dificil să tai ceapa în momentul utilizării sale în bucătărie?“. Ceapa şi alte câteva legume determină gustul şi sa­voarea mâncării, „les chefs“ deţinând secretele utilizării acestora. Şi, în mod cert, preferă unele legume întregi, nesecţionate cu mai multe zile înainte.
   În final, câte ceva, pe scurt, despre culoarea naturală a legumelor. Ardeii, probabil campionii din acest punct de vedere, au diverse culori. Evident, caracteristicile spectroscopice vor varia în funcţie de culoare, iar studiul influenţei iluminatului din supermarketuri se complică. De asemenea, varza poate fi verde, roşie sau mov. Fiecare culoare este determinată de un anumit pigment, cu proprietăţi fizico-chimice proprii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe