Newsflash
Știri

Ce cred distribuitorii români de medicamente despre propunerile Ministerului Sănătăţii

de M. V. A. - oct. 31 2013
Ce cred distribuitorii români de medicamente despre propunerile Ministerului Sănătăţii
   Ministerul Sănătăţii a anunţat la începutul lunii octombrie mai multe măsuri care vizează piaţa distribuţiei de medicamente. Se vizează introducerea obligaţiei de serviciu public pentru întreg lanţul de distribuţie printre care toţi actorii (producători, distribuitori şi farmacii) vor fi obligaţi să asigure necesarul de medicamente către populaţie. Ministerul Sănătăţii a mai anunţat că va interzice reducerile de preţ acordate distribuitorilor şi farmaciştilor cu mai mult de 20% din volumul desfacerilor. Se doreşte de asemenea ca desfacerea medicamentelor să se facă prin minimum trei distribuitori, precum şi separarea activităţii de distribuţie de cea de vânzare cu amănuntul.
   Marţi, Asociaţia Distribuitorilor din România a organizat o conferinţă de presă, la care au participat şi invitaţi din străinătate, prin care a fost anunţată poziţia acestei asociaţii, ai cărei membri acoperă 60% din piaţa de distribuţie şi retail autohton, faţă de propunerile Ministerului Sănătăţii. Introducerea obligaţiei de serviciu public a fost primită pozitiv de distribuitori, Rene Jenny, preşedintele Asociaţiei Europene a Distribuitorilor Farmaceutici, afirmând că „lipsa de medicamente atât în România, cât şi la nivel european, ar putea fi combătută prin implementarea şi respectarea obligaţiilor de serviciu public de către distribuitori şi farmacii. Distribuitorii şi farmaciile au nevoie însă de sprijinul producătorilor farmaceutici, care să furnizeze în mod adecvat şi continuu distribuitorilor farmaceutici medicamentele necesare pieţei interne. Fără această obligaţie a producătorilor de a furniza medicamente, distribuitorii nu vor putea fi în măsură să îşi îndeplinească obligaţiile“.
   Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Farmaceutici din România, a anunţat acordul în privinţa măsurii propuse de Ministerul Sănătăţii de „eliminare a dreptului farmaciilor şi lanţurilor de farmacii de a deţine şi autorizaţii de distribuţie angro. Sperăm ca producătorii să fie conştienţi de faptul că, doar împreună, putem să asigurăm existenţa pe piaţă a tuturor medicamentelor înregistrate în România, obligaţia de serviciu public trebuie întărită pentru toţi operatorii din sistemul farmaceutic“.
   „Niciun producător de medicamente nu acceptă să îşi asume contractual, în relaţia cu distribuitorii angro, obligaţia de a onora comenzile distribuitorului farmaceutic, în cantităţile solicitate sau măcar în cantităţi care să corespundă în mod rezonabil nevoilor pacienţilor români“, a subliniat Iulian Trandafir, director general Farmexpert.
   Asociaţia Distribuitorilor din România a militat pe lângă autorităţi astfel încât să existe un set de sancţiuni specifice pentru cei care ignoră obligaţia de a distribui medicamentele vitale pentru viaţa pacienţilor. Reprezentanţii distribuitorilor români susţin că nu există o presiune formală oficială asupra producătorilor de medicamente de a furniza medicamentele solicitate de distribuitori.
   În privinţa exportului paralel, unul din motivele invocate de autorităţi pentru explicarea crizei citostaticelor de la începutul anului 2013, distribuitorii au o poziţie nuanţată. O parte semnificativă a exportului paralel, susţin reprezentanţii distribuitorilor din România, îşi găseşte sursa în farmacii. „Nu ştie nimeni exact care este cantitatea exportului paralel“, a afirmat Iulian Trandafir. „Există în România peste 450 de licenţe acordate distribuitorilor angro de medicamente. Companiile prezente aici au 28 de licenţe, deşi realizăm aproximativ trei sferturi din medicamentele de pe piaţă. Ce fac celelalte sute? Cumpără bucată cu bucată medicamente prin spatele farmaciei, până ce adună un colet pe care îl trimit apoi afară şi aşa câştigă“. Este motivul pentru care distribuitorii români sunt de acord şi cu propunerea Ministerului Sănătăţii de a interzice farmaciilor să mai deruleze acţiuni de distribuţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe