Newsflash
Știri

Ce anticoagulant folosim la pacienţii neoplazici?

de Dr. Mădălina Badea - apr. 10 2020
Ce anticoagulant folosim la pacienţii neoplazici?

Un eveniment așteptat cu interes în domeniul cardiologiei privește dovedirea eficacităţii și siguranţei tratamentului anticoagulant cu apixaban la pacienţii cu evenimente tromboembolice venoase în context neoplazic.

Acesta a fost testat în cadrul unui studiu multicentric, randomizat, de noninferioritate publicat în New England Journal of Medicine. Au fost incluși în principal pacienţi cu neoplazie activă, mai puţin pacienţii cu forme cutanate de cancer scuamos sau bazocelular, cu tumori cerebrale primare sau metastatice, respectiv cu leucemie acută. Aceștia au fost diagnosticaţi cu tromboză venoasă profundă înaltă de membru inferior sau cu tromboembolism pulmonar nou apărut, majoritatea fiind simptomatici.

S-a efectuat randomizarea către tratament cu apixaban oral (10 mg la 12 ore în primele șapte zile și 5 mg la 12 ore ulterior), respectiv către dalteparină – o heparină cu greutate molecură mică – administrată subcutanat (200 UI/kg pe zi în prima lună și 150 UI/kg pe zi ulterior). Durata tratamentului a fost de șase luni, fiind urmărită recurenţa evenimentelor tromboembolice în această perioadă și riscul de apariţie a sângerărilor majore.

Eficient și sigur, inclusiv în neoplaziile digestive

Rezultatele obţinute au dovedit că apixaban nu a fost inferior dalteparinei, recurenţa evenimentelor tromboembolice apărând în 5,6% din cazuri, faţă de 7,9%. De asemenea, tratamentul cu apixaban a indus un risc de sângerare majoră similar cu cel al dalteparinei, inclusiv în cazul tumorilor gastrointestinale, pe care studii anterioare, cu rivaroxaban sau edoxaban, le asociaseră unui risc mai mare. Grupul tratat cu apixaban a înregistrat mai multe sângerări definite ca nonmajore, în special genitourinare și ale căilor respiratorii superioare, în concordanţă cu studii anterioare care au evaluat siguranţa altor anticoagulante orale de tip non-antivitamină K.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe