Începând cu luna mai 2011, spitalele se vor clasifica în cinci categorii de competenţă, dacă proiectul Ministerului Sănătăţii privind metodologia în acest domeniu, supus dezbaterii publice, va fi aprobat. (...) "> Categorii de competenţă - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Categorii de competenţă

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mar. 4 2011
Categorii de competenţă

  Începând cu luna mai 2011, spitalele se vor clasifica în cinci categorii de competenţă, dacă proiectul Ministerului Sănătăţii privind metodologia în acest domeniu, supus dezbaterii publice, va fi aprobat. (...)

  Începând cu luna mai 2011, spitalele se vor clasifica în cinci categorii de competenţă, dacă proiectul Ministerului Sănătăţii privind metodologia în acest domeniu, supus dezbaterii publice, va fi aprobat.
  MS a propus clasificarea spitalelor în următoarele categorii: • spitale de categoria V – nivel de competenţă limitat, asigură, după caz, următoarele servicii medicale: îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative • spitale de categoria IV – nivel de competenţă bazal, deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate • spitale de categoria III – nivel de competenţă mediu, deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar ca excepţie, din zonele limitrofe, pentru afecţiuni de grad mediu de complexitate • spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) – nivel de competenţă înalt, deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, au un grad înalt de dotare şi încadrare cu resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate • spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil) – nivel de competenţă foarte înalt, asigură asistenţa medicală pe plan regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din alte judeţe, cu cel mai înalt grad de dotare şi încadrare cu resurse umane, asigurând furnizarea serviciilor medicale cu nivel de complexitate foarte înalt.
  Conform proiectului de act normativ, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, spitalele vor fi obligate să solicite în scris, direcţiei de sănătate publică din aria administrativ-teritorială unde îşi desfăşoară activitatea, clasificarea în noile condiţii.
  Clasificarea spitalelor va duce – se speră – la creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi la asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale.
  Pentru păstrarea funcţionalităţii sistemului naţional de urgenţă, se va utiliza, în continuare, clasificarea spitalelor de urgenţă prevăzută prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.764/2006.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe