Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Câte transplanturi s-au realizat anul acesta în România

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 4 iunie 2021, ora 09:30

Un număr de două transplanturi de cord, 64 renale şi 21 de transplanturi hepatice au fost realizate în România până în prezent, de la începutul anului.

Chiar dacă anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru sistemul sanitar din întreaga lume, activitatea de transplant în România s-a desfăşurat fără întrerupere, au precizat reprezentanții Agenţiei Naţionale de Transplant.

transplant
Sursă imagine: Agentia Nationala de Transplant // Facebook

Aceștia au menționat că totalitatea restricţiilor impuse de pandemie şi-a pus amprenta asupra activităţii de transplant începând cu luna aprilie 2020.

„Ca o comparaţie, dacă în primele 3 luni ale anului 2020 au fost înregistraţi 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. (...) În 2021, până acum, au fost 19 donatori reali şi s-au realizat în România: 2 transplanturi de cord, 64 transplanturi renale (din care 30 cu donator în viaţă) şi 21 transplanturi hepatice (din care 5 cu donator în viaţă)”, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Potrivit sursei citate, în prezent, cu sprijinul MS, strategia de dezvotare a activităţii de transplant în România are ca primă direcţie creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, implementarea „culturii donatorului” şi funcţionarea optimă a Programului Naţional de Transplant în toate spitalele judeţene de urgenţă din ţară, precum şi cu demararea programului de declarare a donatorilor fără activitate cardiacă în două programe pilot.

Etichete: transplanturi hepatice Agentia Nationala de Transplant program national transplant pandemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.