Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cataracta la control

Viața Medicală
Bianca PÂNZARU vineri, 2 noiembrie 2018
O persoană din două, cu vârsta peste 60 de ani, este afectată de boala al cărei principal simptom este scăderea acuităţii vizuale.
 
Cataracta reprezintă principala cauză de orbire la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest context, marţi, 30 octombrie, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie, a lansat campania „Vezi diferenţa!”, prin care se dorește informarea populaţiei cu privire la simptomele, riscurile și tratamentul acestei afecţiuni. Un studiu realizat în 12 ţări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu concluzionează faptul că doi din trei români cu vârste de peste 60 de ani nu sunt informaţi corect despre cataractă.
Anual, în România se realizează aproximativ 94.000 de operaţii de cataractă, din care 50.000 în clinicile private. În Europa sunt efectuate anual 4,2 milioane de operaţii de acest tip. Valoarea compensată de casele de asigurări a cristalinelor este de 284 de lei, în limita fondurilor disponibile. În clinicile private, costul intervenţiei variază între 1.500 și 5.500 de lei.
Boala are impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor, siguranţei şi autonomiei acestora. Riscul de fractură de şold creşte cu 24% la pacienţii cu cataractă, unul din trei suferind căderi înainte de data programată a operaţiei. Cataracta este frecvent asociată cu depresia. În privinţa vizitelor medicale, aproape 70% din respondenţii români nu merg la control anual, aşa cum le este recomandat, 30% consultă oftalmologul doar în cazul apariţiei unor probleme și 64% din persoanele operate au declarat că nu au fost informate de medicul curant despre tratamentele avansate de corectare a astigmatismului şi/sau a prezbiopiei.
În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie şi sunt înregistraţi 1.200 de medici oftalmologi, dintre care doar 260 sunt chirurgi. Diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea, expunerea îndelungată la ultraviolete, fumatul și utilizarea steroizilor pe termen lung sunt principalii factori incriminaţi în apariţia cataractei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.