Newsflash
Știri

Cât de ieftine sunt prețurile mici?

de Alexandra NISTOROIU - iul. 20 2016
Cât de ieftine sunt prețurile mici?
     Dispariția de pe piață a unuia sau altuia dintre medicamentele ieftine amenință să devină un subiect de presă mereu valabil. Scriem și citim despre el cu frecvența și resemnarea cu care scriem și citim despre cum prima zăpadă a prins autoritățile nepregătite sau cum a crescut numărul apelurilor la 112 în zilele de caniculă, deoarece cardiacii nu au respectat indicațiile medicului. Dar numărul medicamentelor retrase de pe piața autohtonă continuă să crească, pe măsură ce tot mai mulți producători refuză prețurile impuse de autorități. Consecințele pragmatice ale problemei sunt stridente în aceste zile, când mai multe spitale din țară sunt nevoite să amâne diverse intervenții chirurgicale, fiindcă le lipsește un miorelaxant periferic, cu durată prelungită de acțiune, pe care îl foloseau uzual la anestezii: rocuronium.
     Chirurgi din toată țara au fost nevoiți, unii încă din luna iunie, să reprogrameze operații ale pacienților cronici, pe măsură ce stocul farmaciei spitalului se apropia de epuizare și trebuia drămuit pentru urgențe. Pe termen scurt, situațiile au fost rezolvate punctual prin împrumuturi de la clinicile cu rezerve ceva mai mari, proces interme­diat de minister și/sau direcțiile de sănătate publică. „Unele spitale și-au făcut stocuri și mai aveau, însă la noi nu s-a procedat așa, nici nu știu dacă s-ar fi putut“, spune dr. Bogdan Tănase, chirurg la Institutul Oncologic București. Au reușit să își continue activitatea în parametri firești după ce s-au împrumutat de la alte trei centre. „Nu știu cum o să ne descurcăm. S-au făcut transferuri de la farmaciile lor la farmacia noastră, cât să ne ajungă medicamentele pentru trei săptămâni. Dar cu promisiunea că le vom da înapoi, rămâne să vedem cum vom face asta“, adaugă medicul de la IOB.
     Un alt chirurg, dr. Petru Mircea Hogea, de la Spitalul Județean de Urgență din Brașov, povestește că, în primele zile ale săptămânii, nici el, nici colegii săi nu au putut opera decât urgențe. „Așteptăm verdictul, probleme am tot avut de două săptămâni, dar până luni nu ne afectaseră blocul operator. Dacă vin mâine medicamentele, putem reveni la normal“. E obișnuit să tot lipsească resursele din spital, e chirurg de două decenii și nu își amintește să fi avut cândva tot ce își dorea ca să își facă meseria optim. Dar în situația de a-și opri câteva zile activitatea nu se mai aflase. Speră că de joi va opera din nou.
     Cum s-a ajuns aici? Ne-a lămurit Nicolae Fotin, directorul general al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Până în decembrie, pentru rocuronium existau în România trei producători: al inovatorului și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a două generice. Unul s-a retras la sfârșitul anului trecut invocând „motive comerciale“. Apoi, la următorul calcul al prețurilor reglementate la nivel de sistem, în aprilie, celălalt producător de generice, deținător și al celei mai mari cote de piață, a decis să se retragă, explicând că prețul reglementat era sub cheltuielile de producție ale medicamentului. Prețurile de referință stabilite pentru generice, respectiv inovatoare sunt diferite, iar primele nu pot depăși, legal, 65% din valoarea celorlalte. Așa că pe piață a rămas numai compania care deține inovatorul și care s-a văzut pusă brusc în fața unei cereri ce îi depășea cu mult prognoza de producție. În plus, licitațiile la care câștigaseră distribuitorii genericului retras în primăvară trebuiau reluate. Așa au început să apară din mai sau iunie discontinuitățile în fluxurile de aprovizionare. În același timp, s-au ivit și probleme de producție la un medicament din aceeași clasă de miorelaxante, folosit mult mai rar în practică (fiindcă are o durată de acțiune mai mică, în jur de douăzeci de minute). Pentru atracurium, „au fost deficiențe la locul de fabricație“, explică tot Fotin. Așa că o perioadă a fost sistată și aprovizionarea cu acest miorelaxant injectabil. În funcție de cum se gospodăriseră, dar și de unde anume se aflau într-un calendar al refacerii stocurilor, spitalele au avut probleme mai mari, mai mici sau deloc. „Marile spitale n-au avut probleme, fiindcă au un sistem de aprovizionare mai responsabil, mai previzibil“, e convins prof. dr. Ștefan Bubenek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, care a împrumutat alte unități cu miorelaxante. Ministerul a sprijinit, prin direcțiile de sănătate publică, transferurile, centralizând necesarul și informând unitățile medicale unde anume se pot adresa pentru împrumuturi.
     Pe termen mediu, soluția găsită de ANMDM a fost să aprobe producătorului de rocuronium importarea a 35.000 de fiole din Polonia, etichetate în poloneză. Între timp, compania a suplimentat considerabil producția ca să asigure necesarul din spitalele românești: cel puțin 10.000 de fiole pe lună. Conform surselor noastre, până la dispariția competiției, firma producea pentru România doar 500 de fiole lunar. Fiolele rezultate din suplimentarea producției ar trebui să înceapă să fie livrate zilele acestea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe