Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cât de eficientă este doza booster?

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 22 octombrie 2021

În Israel, ratele de confirmare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 și de dezvoltare a unei forme severe de boală au fost substanţial mai mici în rândul celor care au primit a treia doză (booster) de vaccinBNT162b2 (Pfizer-BioNTech).

p1

Dezvoltarea rapidă și eficientă a vaccinurilor împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 și administrarea lor în populaţia generală s-au dovedit a fi o strategie de succes atât în reducerea transmiterii virale, cât și în prevenirea dezvoltării formelor severe de boală. În Israel, iniţierea precoce a unei campanii de vaccinare la nivel naţional a avut ca efect vaccinarea completă a peste 50% din populaţie până la sfârșitul lunii martie a acestui an. În consecinţă, incidenţa bolii COVID-19 a scăzut în mod semnificativ până în luna iunie. Apariţia unei noi variante a stârnit însă îngrijorare, fiind documentată o nouă creștere a incidenţei bolii, inclusiv a formelor severe.

        O analiză a datelor înregistrate în Israel indică o scădere a imunităţii obţinută prin vaccinare, aceasta fiind și ea responsabilă de creșterea numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2. Astfel, autorităţile au aprobat administrarea unei doze de rapel, mai întâi în rândul celor cu risc crescut, ulterior în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

        La 30 iulie 2021, Israel a fost prima ţară din lume care a pus la dispoziţie a treia doză de vaccin BNT162b2 împotriva COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care fuseseră vaccinate cu cel puţin cinci luni înainte. Pentru a evalua eficienţa vaccinării cu trei doze, comparativ cu schema care cuprinde două doze de vaccin, un studiu recent publicat în New England Journal of Medicine a analizat baza de date a Ministerului Sănătăţii pentru a cuantifica cu cât a redus doza de rapel rata de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 și formele severe de boală.

Doza de rapel este esenţială

        Potrivit rezultatelor, doza de rapel a vaccinului BNT162b2 a redus atât incidenţa bolii, cât și dezvoltarea formelor severe de boală, în populaţia israeliană cu vârsta de minimum 60 de ani. Astfel, la 12 zile de la rapel, rata infecţiei confirmate cu virusul SARS-CoV-2 a fost mai mică în grupul celor care au primit doza de rapel, comparativ cu grupul celor care nu au primit această doză, cu un factor de 11,3 (interval de încredere 95%). De asemenea, rata incidenţei formelor severe a fost mai mică în grupul rapel, comparativ cu grupul non-rapel. Aceste descoperiri oferă indicii ale eficacităţii unei doze de rapel chiar și împotriva variantei Delta, care predomină în prezent.

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2114255

Etichete: booster doza booster vaccin covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.