Newsflash
Știri

Casă pentru cercetare

de Demostene ŞOFRON - ian. 15 2016
Casă pentru cercetare
     Începând cu primăvara acestui an va deveni operabil un nou centru de cercetare științifică de înaltă performanță, în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca. Prin acest centru se dorește crearea și dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare integrată pentru medicina avansată și cea translațională, în vederea creșterii competitivității științifice la nivel internațional dezvoltării unor noi concepte la nivel molecular pentru înțelegerea mecanismelor ce duc la apariția unor boli, precum și identificarea unor tratamente personalizate, adaptate genotipului pacientului, utilizând tehnologii state-of-the-art și metode minim invazive.
     Directorul proiectului MedFUTURE este prof. dr. Alexandru Irimie, iar directorul științific prof. dr. Ioana Neagoe. Dotat cu 147 de echipamente de ultimă generație, proiectul ocupă o suprafață de 2.250 mp și beneficiază de patru departamente noi: proteomică/metabolomică, bionanoscopie și analiză structurală și funcțională (imagistică moleculară și funcțională), biobaza pentru șoareci transgenici și nuzi/laboratoare de chirurgie experimentală și departamentul de studii clinice/terapii celulare. Vor fi nouă laboratoare de proteomică/metabolimică, două laboratoare experimentale, unul pentru prezentarea probelor, un laborator GMP, unul de bioinformatică și studii coputaționale ș.a.
      Acesta va îndeplini toate criteriile solicitate de cele mai riguroase standarde (GLP – Good Laboratory Practice și GMP – Good Manufacturing Practice) și va deveni un centru de importanță majoră pentru companiile farmaceutice (teste și studii de laborator, inclusiv pentru derularea studiilor preclinice de faza I și II pe animale de linie pură, șoareci nuzi și/sau transgenici knock out sau knock down), instituțiile publice sau private (diverse analize la nivel molecular prin imagistică moleculară și funcțională, studii de proteomică pentru descoperirea de noi compuși terapeutici, studii pentru terapii celulare personalizate), ori pentru orice agent economic de profil medical, inclusiv laboratoare de analize și spitale, clinici private, prin utilizarea serviciilor de înaltă calitate generate de noua infrastructură.
     Prof. dr. Alexandru Irimie, rector al UMF „Iuliu Hațieganu“, afirmă că „este o finalizare nesperată, în condițiile în care proiectul a demarat în 2014, pentru ca abia în martie 2015 să înceapă săpăturile propriu–zise. Ceea ce vedeți astăzi și acum aici – marți, 29 decembrie 2015 – este meritul întregii echipe, a echipei manageriale, a proiectantului, a constructorului, reunită pentru finalizarea proiectului MedFUTURE, structură științifică gândită pentru viitor. Avem deja specialiști care vor lucra aici, pe rol sunt concursuri de angajare a personalului, mai sunt lucruri de făcut, dar modul în care lucrăm ne îndreptățește să afirmăm că în primăvara anului 2016 vom putea funcționa la capacitatea dorită și propusă. Tragem speranța că aici se va face cercetare de vârf. Mai pot spune că UMF «Iuliu Hațieganu» a urcat în topul universităților medicale din lume peste 1.000 de locuri din cele peste 3.000 și ceva existente, ceea ce ne dă mari speranțe pentru viitor“. Potrivit Ranking Web of Universities, în momentul de față Universitatea de Medicină clujeană ocupă locul 12 național, respectiv 2.332 mondial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe