Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Carte de rețete echilibrate nutrițional pentru copii

Cartea face parte din inițiativa Nestlé for Healthier Kids și este realizată cu aportul mai multor părinți și chefi, în scopul de a ajuta părinții să prepare mâncăruri gustoase și sănătoase alături de copii.

Ingredientul secret al alimentației copiilor este exemplul părinților și al familiei. Dacă în familie se mănâncă sănătos, într-o atmosferă liniștită și plină de dragoste, copiii vor mânca și ei sănătos, iar relația cu mâncarea sănătoasă trebuie dezvoltată din copilărie.

Cartea Rețete Nestlé for Healthier Kids, realizată cu aportul mai multor părinți și chefi, își propune să ne arate cât de ușor putem pregăti mâncăruri echilibrate nutrițional alături de copii, implicându-i în tot procesul, de la cumpărarea ingredientelor și până la spălatul vaselor.

Cartea de retete Nestle for Healthier Kids

Cartea cuprinde rețetele chefilor și food bloggerilor Sorin Bontea, Ștefan Popescu, Greta Apostol și Larisa Sferle, care sunt la rândul lor și părinți, rețetele unor părinți din comunitățile acestora, precum rețete ale comunității de părinți din mișcarea națională Și eu trăiesc sănătos! – SETS.

Fiecare rețetă este bine structurată și ușor de urmat chiar și de către cei care au mai puțină experință în bucătărie, are valorile și recomandările nutriționale. Toate rețetele din carte sunt simple, tradiționale și ușor de gătit cu ingrediente locale, sunt echilibrate, respectând toate categoriile de nutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine), și sunt realizate de către părinți români pentru gusturi românești.

 Cartea de Rețete Nestlé for Healthier Kids poate fi descărcată aici.

 Despre nutriția copiilor

„Nutriția este foarte importantă atât pentru creșterea și dezvoltarea în timpul copilăriei, cât și pentru prevenția bolilor la vârsta adultă. Nutriția ne influențează starea de bine, atât fizică, cât și emoțională.

În România, cifrele arată că 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi, doar 26,9% consumă legume zilnic și puțin peste 42% consumă fructe proaspete zilnic1. Cel mai adesea, dezechilibrul apare în familie, înainte ca cel mic să fie expus influențelor mediului extrafamilial. Un copil învață din exemplele văzute în familie.

Noi, la Nestlé, considerăm că obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primii ani de viață și este esențial ca părinții să le ofere celor mici o educație alimentară corectă. De aceea, am și creat mai multe instrumente care vin în ajutorul părinților, cum ar fi NutriPorția și acum cartea de rețete sănătoase și ușor de gătit alături de cei mici. Ne dorim ca această carte să fie un ghid pentru părinții din România și să-i ajute să facă alegeri sănătoase pentru copiii lor”, declară Nicoleta Tupiță, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România.

Studiile2,3,4 arată că există o corelație între alimentație și performanțele școlare, ținând cont de rolul nutriției în dezvoltarea creierului la începutul vieții, dar și a funcțiilor cognitive. Astfel, unele deficiențe nutriționale pot afecta capacitatea de concentrare și de memorare a copiilor. Fierul, vitaminele B1, B2, B3, B6, B8, B12, acidul folic, cuprul, iodul, magneziul, potasiul, vitamina C, acizii grași omega 3 sunt nutrienți cu roluri în funcționarea sistemului nervos5. Părinții trebuie să se asigure ca toți acești nutrienți sunt prezenți zilnic în alimentația copiilor. Majoritatea acestor nutrienți sunt asigurați de o dietă variată, care corespunde necesarului energetic al copiilor, aceștia având nevoie de energie pentru a se putea concentra la școală. Micul dejun este prima masă a zilei și trebuie să conțină cereale integrale, fructe, proteine din lactate sau ouă și grăsimi sănătoase din nuci, pește sau ulei de măsline. La fel de echilibrate trebuie să fie și prânzul și cina. Jumătate din farfuria copiilor trebuie să fie umplută cu legume, un sfert cu alimente bogate în proteine (carne, pește, ouă, lactate sau leguminoase) și un sfert cu alimente bogate în carbohidrați (cereale, pâine, paste, orez, cartofi).

 Despre Nestlé for healthier kids

La nivel global, Nestlé a lansat anul trecut 1.210 produse mai nutritive, a redus 60.000 tone de zahăr și 10.000 tone de sare din 2017 până în prezent și a eliminat 10% din grăsimile saturate, îndeplinind astfel angajamentul luat în 2014. De asemenea, a adăugat 300 milioane de porții de cereale integrale, leguminoase, nuci și seminte în produsele sale, iar cerealele integrale sunt ingredientul numărul unu în toate cerealele de mic dejun pentru copii și adolescenți.

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se regăsesc se concretizează prin parteneriatele cu mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos - SETS”, inițiat de Fundația Prais și programul „Traista cu sănătate”, inițiat de Prof. dr. Veronica Mocanu.

S-ar putea să te intereseze și:

Pericolul din alimentele destinate sugarilor

Mituri despre alimente

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468747/
2 https://www.who.int/bulletin/volumes/94/3/15-161315/en/
3 https://www.researchgate.net/publication/338412821_Diet_a_factor_for_academic_performance_in_school-aged_children_systematic_review_of_recent_studies
4 https://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/overview_en

Etichete: nutritie nutritie copii carte de retete Nestle

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.