Ce înseamnă ziua porţilor deschise la Bucureşti, ştim. Dar cum arată o astfel de zi la Bruxelles, acolo unde o bună parte din legile Europei (inclusiv ale României) sunt croite? Într-un reportaj special de la Bruxelles, trimisul „Vieţii medicale“ descrie competiţia dintre grupurile politice europene.

"> Care e cel mai creativ partid european? - Viața Medicală
Știri

Care e cel mai creativ partid european?

de Dr. Mihail CĂLIN - mai 17 2013
Care e cel mai creativ partid european?

Ce înseamnă ziua porţilor deschise la Bucureşti, ştim. Dar cum arată o astfel de zi la Bruxelles, acolo unde o bună parte din legile Europei (inclusiv ale României) sunt croite? Într-un reportaj special de la Bruxelles, trimisul „Vieţii medicale“ descrie competiţia dintre grupurile politice europene.

   Nici într-o zi normală, cetăţeanului obişnuit nu-i este greu să viziteze instituţiile europene de la Bruxelles. Comisia nu e păzită, ca unele guverne, de soldaţi înarmaţi a căror principală misiune e să-i împiedice pe trecători s-o fotografieze, iar Parlamentul nu este un uriaş cocoţat în vârf de deal şi înconjurat de ziduri de doi metri, îmbietor ca o cazemată. Dar sâmbăta trecută, mii (zeci de mii?) de rezidenţi bruxellezi şi turişti le-au trecut Coadă la Parlamentul Europeanpragul de ziua porţilor deschise, ocazie pentru Uniunea Europeană, cu puţin înaintea aniversării sale, să-şi demonstreze realizările, printr-o serie de evenimente mai mult sau mai puţin serioase.
   Pe holurile Parlamentului European, bunăoară, diferitele grupuri politice (popularii, social-democraţii, liberalii, verzii, stânga nordică, conservatorii şi reformiştii) încercau să-şi promoveze viziunile, fiecare în felul său. Câştigători la creativitate – şi la număr de vizitatori – păreau să fie social-democraţii, care, pe lângă obişnuitele broşuri, organizau jocuri de Jenga, pentru a arăta cât de dificil e de menţinut echilibrul... politic, sau de şotron, pentru a ilustra etapele drumului către... o Europă – a bunăstării, desigur. Într-una din săli însă, eurodeputaţi din mai multe ţări şi grupări politice au discutat despre euroscepticism, moneda unică, fonduri structurale, piaţa muncii şi multe altele, în cadrul dezbaterii despre „Europa cetăţenilor“, răspunzând întrebărilor informate ale publicului. Una din idei: statele membre nu recunosc întotdeauna rolul financiar şi organizatoric decisiv al Europei în proiecte (economice, educaţionale) de succes.
   Poate de aceea, la sediul său principal din clădirea Berlaymont, Comisia a evidenţiat câteva din acţiunile concrete ale diferitelor directorate generale (DG – echivalentul european al ministerelor naţionale). De pildă, DG Educaţie şi cultură şi DG Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune au subliniat rolul UE în încurajarea tinerilor să studieze şi să lucreze peste hotare, DG Agricultură şi dezvoltare durabilă şi-a propus să arate impactul schimbărilor propuse în politica agricolă comună şi să ofere exemple de sprijin pentru fermieri, iar DG Mobilitate şi transport şi-a demonstrat preocupările şi reuşitele în domeniile siguranţei rutiere, drepturilor pasagerilor (UE este singura regiune din lume unde cetăţenii beneficiază de drepturi ale pasagerilor în toate mijloacele de transport), combustibililor nepoluanţi şi infrastructurii.
   Dar sănătatea? Ei bine, DG Sănătate şi consumatori a prezentat expoziţii interactive pe tema etichetării alimen­telor, risipei de mâncare şi Politicieni europeni, faţă în faţă cu cetăţeniiprotecţiei consumatorului îm­po­triva produselor pericu­loase. Dar cea mai îndrăgită activitate a fost cursul de gătit, unde, de la spălatul mâinilor şi întinderea blatului, până la pizza gustoasă de la sfârşit, copiii erau iniţiaţi în tainele alimentaţiei sănătoase de un simpatic bucătar bruxellez. Nu avea cum să lipsească nici campania de succes „Ex-fumătorii sunt de neoprit“, ai cărei reprezentanţi împărţeau cărticele cu poveştile unor foşti fumători (printre care şi Iulia, din România) sau puşculiţe în formă de pachet de ţigări, ilustrând şi beneficiul economic al renunţării la acest obicei nesănătos: cine fumează un pachet pe zi economiseşte în jur de 1.800 de euro pe an! Iar într-un spaţiu special amenajat, un scurt chestionar – din care aflai că, în cinci decenii, numărul persoanelor de peste 65 de ani aproape se va dubla; că o cincime din anii celor născuţi în 2011 vor fi marcaţi de boală sau dizabilităţi; că principalele cauze de mortalitate sunt bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile respiratorii; dar şi, suprinzător, că cei mai fericiţi suntem la peste 50 de ani – a fost pretextul unei dezbateri pe tema îmbătrânirii active şi sănătoase.
   Cel mai generos spaţiu a fost acordat DG Cercetare şi inovare: în ultimii şapte ani, peste 18.000 de proiecte de cercetare din diverse domenii au fost finanţate de UE. Iar printre proiectele prezentate cu această ocazie, câteva au fost din zona medicală. De pildă, un studiu clinic pentru nitisinona ca tratament pentru alcapto­nurie, un proiect care caută să trateze diabetul de tip 1 utilizând imunomodulatori naturali pentru modificarea Lecţia de gătit sănătossistemului imun pe cale antigen-specifică, pentru a proteja celulele beta, sau – vedeta standului, promovată şi pe reţelele sociale – proiectul pentru dezvoltarea unui exoschelet controlat de creier, destinat persoanelor cu dizabilităţi ale membrelor inferioare.
   Dacă această zi a porţilor deschise, parte a marii acţiuni de PR numită „Anul european al cetăţenilor“, a şi convins cu adevărat, vom afla cu alte ocazii. Peste un an, de pildă, la alegerile europarlamentare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe