Newsflash
Știri

Caravana „Screening TB” ajunge în comunele din Sălaj

de L. Budin - oct. 4 2021
Caravana „Screening TB” ajunge în comunele din Sălaj

Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca sunt comunele din Sălaj ce vor beneficia de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei, prin intermediul caravanei „Screening TB”.

Proiectul „Screening TB” e derulat cu fonduri europene, de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, informrează Agerpres.

screening-tb
Sursă foto: Facebook

 

Caravana «Screening TB» va rămâne o lună de zile în judeţul Sălaj şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei -, precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, precizează, într-un comunicat de presă, iniţiatorii proiectului.

Caravana face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani.

Comunele din Sălaj selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în județ fiind de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

 Pentru că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţile sălăjene. 

De altfel, valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul sălăjenilor din cele 5 comune la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare”, se mai arată în comunicat.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

În judeţul Sălaj, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe