Newsflash
Știri

Caravana #oamenicamine: 17 medici au vorbit despre vaccinul anti-COVID

de L. Budin - nov. 25 2021
Caravana #oamenicamine: 17 medici au vorbit despre vaccinul anti-COVID

În Dolj, Olt și Argeș, orice persoană care a avut nelămuriri despre vaccinare a putut adresa întrebări doctorilor - și a avut ocazia să asculte mărturii impresionante ale specialiștilor.

Înainte de lansarea campaniei, un studiu național arăta care e percepția publică despre vaccinare, se arată într-un comunicat. Potrivit INSCOP Research, 80% din persoanele nevaccinate au afirmat că vor să afle mai multe date despre vaccin, iar 72% au spus că se vor vaccina după ce vor afla mai multe informații.

caravana-vaccinarii

Caravana #oamenicamine a luat startul la București și a călătorit în trei județe, fiind susținută de CEZ, principalul furnizor și distribuitor de energie electrică din Oltenia.

Răspunsuri de la specialiști

Peste 800 de persoane s-au vaccinat pe timpul deplasării caravanei în Craiova, Pitești, Slatina, dar și în satul Frățila (județul Dolj), la centrele de vaccinare deschise special de către Direcțiile Județene de Sănătate.

Orice persoană care a avut nelămuriri despre vaccinare și a dorit să se informeze a avut ocazia de a adresa întrebări celor 17 doctori. Medici din comunitățile locale, de la spitale județene și din capitală, cu specializări în cardiologie, pneumologie, imagistică și radiologie, epidemiologie, boli infecțioase s-au alăturat dialogurilor din emisiunile caravanei, pe scena mobilă, special amenajată.

Șeful secției ATI de la Spitalul COVID Mioveni (Argeș), medicul Adrian Ciocănea, a povestit despre realitatea dură din zonele cel mai greu încercate ale spitalelor:

Chiar dacă nu plângem cu lacrimi, suferim pentru fiecare pacient. Sunt cazuri de pacienți tineri pe care i-am pierdut, sunt cazurile care nu au nicio soluție cu... final fericit, sunt cazurile care ne bucură pentru fiecare pacient care este bine. Cred că suntem câteodată prea tehnici, făcând abstracție de gradul de cunoștințe medicale al oamenilor. (...) Avem pacienți care stau de 52 de zile în Terapie Intensivă. (...) Este un blestem asupra legăturilor noastre interumane, al legăturilor noastre de familie”, a spus dr. Ciocănea. 

Informare din surse verificate

Dacă sunt infectat și după aceea fac vaccinul? „Nu vei păți nimic rău”, i-a raspuns Marilena Madan, medic epidemiolog DSP Olt, unuia dintre participanții la caravană, în Slatina.

Trăim cu toții realitatea care ne înconjoară, numărăm îmbolnăviri, forme grave, numărăm decese, în acest moment suntem puși în situația de a lupta la efecte, să demontăm temerile de unde vine vaccinul, care este originea. Acest tip de informații circulă mai repede decât informațiile științifice despre vaccinuri, ceea ce face ca anxietatea, teama, neîncrederea populației față de aceste măsuri de sănătate publică să apară”, a subliniat epidemiologul.

„Informați-vă din surse verificate, pentru a fi corect informați”, a fost îndemnul lui Mihai Ungureanu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Olt.

La momentul apariției lor, toate vaccinurile au fost controversate.

Au existat reticențe, iar în cele din urmă, vaccinurile au demonstrat că au făcut numai lucruri bune, și ar trebui ca toată lumea să fie un pic mai receptivă și mai încrezătoare în recomandările noastre, ale medicilor”, a precizat Cătălina Buzărnescu, medic medicină de Familie, județul Olt.

Acces în comunități restrânse

În satul Frățila (Dolj), într-o comunitate de circa 1.150 de persoane, „vaccinarea a avut succes prin prisma colectivului și a domnului doctor, în mod special”, a mărturisit Gin Sorescu, primarul satului.

La început a fost greu, în sensul că oamenilor le era teamă ce se întamplă după vaccin. S-a auzit un zvon, cum că persoanele au murit din cauza vaccinului, dar apoi, când s-a vaccinat primul lot de oameni din Frățila, aceștia au dus mesajul mai departe. Au văzut că nu s-a întâmplat nimic și s-a dovedit că persoana vaccinată, chiar dacă s-a îmbolnăvit, a fost o simplă răceală, o formă mult mai ușoară”, a adăugat dr. Hisham Tageldin de la Centrul de Permanență Fix și Mobil din Frățila.

La Craiova și în Frățila,  medicul radiolog Costin Albița de la Spitalul Militar a atras atenția că „în momentul în care ai niște comorbidități, îți aduci aminte că ar fi bine să previi tot ce e mai rău”.

Deja începe să fie un grup mare de pacienți care au trecut prin boala COVID și de care noi știm că ne vom ocupa mulți ani de aici înainte”, a mai subliniat medicul radiolog. 

Lăcramioara Coandă, medic epidemiolog la același spital, a remarcat că, în Frățila, mai multe instituții care și-au adus contribuția la sănătatea publică.

La Craiova, Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a îndemnat populația cu încredere la vaccinare:

Dragilor, mergeți să vă vaccinați acum, ca să nu mai asistăm la o altă creștere a numărului de cazuri” a spus dr. Gindrovel Dumitra.

Riscuri și beneficii

Beneficiul vaccinului este imens față de riscurile care sunt de fapt minime, a precizat doctorul Adrian Tase, cardiolog conf. univ. dr. la Spitalul Județean de Urgență din Pitești.

Dumitru Chirleșan,  conf. univ. dr. inginer, rector al Universității Pitești, prezent la deschiderea caravanei, a împărtășit din propria experiență:

Pentru mine, trecerea prin boală după vaccin a însemnat o viroză mult mai ușoară decât multe alte viroze pe care le-am avut de-a lungul vieții mele. În trei zile nu am mai avut niciun fel de simptom. Ideea de a impune vaccinul este eronată. Iată că la noi, în Universitate, în urma discuțiilor și a informării despre tot ce înseamnă fenomenul COVID, avem o rată de vaccinare de peste 83% la cadrele didactice și peste 64% la personalul nedidactic și auxiliar. Toate acestea au fost rezultatul unei munci de convingere. Le-am explicat, după înțelesul fiecăruia, că unica soluție pentru a evita o tragedie este vaccinarea”, a spus rectorul. 

Medicul Petru Muntean, pneumolog la Spitalul Județean de Urgență Pitești, le transmite persoanelor cu multiple comorbidități că „este important ca după vârsta de 65 de ani, să facă și vaccinul antigripal”.

Să se vaccineze, să aibă încredere în recomandările noastre și cu cât prezintă simptome care se agravează de la o zi la alta, să vină la medic”, a îndemnat pneumologul. 

Ioana Mîndruță, medic neurolog la Spitalul Universitar București, care s-a alăturat caravanei la Pitești, a amintit despre situația cu care s-a confruntat în Capitală:

Am fost practic copleșiți de cazurile care au necesitat spitalizare. Salvările au stat la coadă să ajungă în unitatea de primiri urgențe. Paturile sunt insuficiente și trebuie să organizăm ad-hoc puncte în care pacienții să poată primi oxigen și îngrijire medicală. În secția de Neurologie sunt mulți pacienți tineri care vin cu accidente vasculare, pacienți care nu se cunoșteau cu boli anterioare. Dacă îi intrebăm, singura diferență între ei și cazurile cu forme ușoare este aceea că nu s-au vaccinat”, a arătat dr. Mîndruță.

Când e necesară vaccinarea copiilor

La copiii cu comorbidități este absolut necesară vaccinarea.

Acei copii care au avut probleme deosebite au dezvoltat forme grave ale acestei boli, chiar soldate cu decese”, a spus Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie din Pitești.

Măsurile de distanțare fizică, de igienă și anumite restricții de circulație ale persoanelor sunt măsuri complementare, care, împreună cu vaccinarea, contribuie la limitarea răspândirii virusului.

Vrem mai puține restricții -  atunci ar trebui să avem mai multă vaccinare”, a declarat Adrian Stoica, șef Compartiment Supraveghere Epidemiologică DSP Argeș.

Filme educaționale

În fiecare oraș, caravana a debutat cu o conferință de presă la care au luat parte reprezentanți din sfera medicală, medici de la spitalele din județe, medici de familie, dar și reprezentanți ai autorităților naționale și locale.

În timpul caravanei, au rulat pe ecrane filme cu conținut educațional și de încurajare a vaccinării: Profesorul de Sănătate, interviuri cu medici, personal administrativ și medical, epidemiologi, personalități din industria de televiziune și showbiz, influenceri, dar și filme realizate în secțiile de Terapie Intensivă.

Până în prezent, 25 de companii din diverse sectoare de activitate (servicii de sănătate, financiar, IT, energie, agricultură, retail, transport, producție, construcții, real estate) s-au mobilizat în această campanie, ca o soluție de urgență față de situația critică pe care o traversează România.

De la izbucnirea crizei sanitare în țară, peste 55.000 de persoane și-au pierdut viața în lupta cu virusul, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe