Newsflash
Știri

Carantina la intrarea în România, anulată

de Cristina GHIOCA - mar. 11 2022
Carantina la intrarea în România, anulată

CNSU a adoptat hotărârea care anulează carantinarea persoanelor care se întorc în România, după ce Guvernul nu a mai prelungit starea de alertă de pe teritoriul ţării noastre.

Alexandru Rafila

Măsurile pentru prevenirea și combaterea COVID-19 au fost ridicate în România, începând de miercuri, 9 martie. Pe lângă anularea obligativităţii purtării măștii de protecţie la interior și exterior și ridicarea tuturor restricţiilor privind programul de funcţionare a localurilor și organizarea evenimentelor, la intrarea în ţară nu va mai fi necesară prezentarea certificatului digital privind COVID-19, eliminându-se și obligativitatea carantinării persoanelor.

Completarea formularului pentru localizarea cetăţenilor care intră în România rămâne însă obligatorie până la abrogarea Ordonanţei de urgenţă a guvernului 129/2021, după cum a declarat, miercuri, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Responsabilitate și prudenţă

Chiar dacă toate restricţiile au fost anulate ca urmare a neprelungirii stării de alertă din România, ministrul Sănătăţii a făcut apel la prudenţă și responsabilitate din partea populaţiei, subliniind că România se află încă în situaţia transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2:

„Chiar dacă scăderea numărului de cazuri noi a fost rapidă, totuși 5.000 de cazuri astăzi (8 martie – n.r.), o incidenţă de 14 la mie în București și 100 de cazuri de deces sunt cifre care ne îndeamnă ca în următoarea perioadă să fim prudenţi, pentru a putea păstra acest trend descendent și să nu ajungem la o nouă creștere a numărului de cazuri”.

În acest sens, Alexandru Rafila a prezentat o serie de recomandări pe care cetăţenii ar trebui să le aibă în vedere în perioada următoare. Astfel, masca de protecţie ar trebui purtată în continuare în spaţiile deschise aglomerate și în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, în instituţiile publice, spitale, școli, grădiniţe și universităţi. Spălatul mâinilor, utilizarea antisepticului și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităţilor de interes public sunt alte recomandări care ar trebui aplicate în perioada următoare.

Revenire treptată la normalitate

Întrebat despre funcţionarea spitalelor, ministrul Rafila a explicat că acestea vor funcţiona în sistem combinat. Astfel, unităţile sanitare care au tratat până acum pacienţi cu COVID-19 o vor face în continuare, dar pe măsură ce numărul de cazuri va scădea, ele își vor relua toate activităţile medicale pe care le efectuează conform profilului de funcţionare.

Totodată, el a menţionat că a avut discuţii și cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a asigura o perioadă de tranziţie în ceea ce privește decontarea cheltuielilor pentru tratarea pacienţilor cu SARS-CoV-2. Acestea ar urma să se efectueze până la 30 septembrie a.c. Rămân în vigoare și decontările pentru efectuarea testelor COVID în cabinetul medicului de familie.

Referitor la personalul medical angajat pe diferite posturi pe perioada pandemiei, ministrul Sănătăţii a anunţat că a fost aprobată o lege care va permite acestor persoane să își păstreze posturile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe