Newsflash
Știri

Când se recomandă întreruperea AINS în contextul COVID-19 – Specialiștii răspund

de Florentina Ionescu - mai 4 2020
Când se recomandă întreruperea AINS în contextul COVID-19 – Specialiștii răspund

Experții români au demontat miturile legate de ibuprofen și de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) care au apărut în ultimele luni, în contextul pandemiei de COVID-19.

În unele țări au apărut informații cum că ibuprofenul ar agrava COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, iar părerile referitoare la această clasă de medicamente au fost împărțite în două tabere.

medicamente ains ibuprofen

Din fericire, specialiștii români explică de ce nu trebuie să picăm în capcana unor astfel de mituri care au circulat în multe țări ale Europei. Invitat recent al unei emisiuni în mediul online, dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit despre acest medicament:

„Din păcate apar multe de astfel de știri. În această știre se spunea că nu este recomandabil să dai ibuprofen, deoarece el permite receptorilor pe care se fixează virusul în celulă să fie exprimați și, astfel, ar favoriza această infecție. Ceea ce nu s-a dovedit. Organizația Mondială a Sănătății a dat un comunicat în care spune că nu este verificată, nu sunt dovezi științifice suficiente pentru această acțiune a ibuprofenului, motiv pentru care se poate da antiinflamatorul respectiv dacă este necesar, pentru terapia unui sindrom inflamator sau febril”.

Invitat în aceeași emisiune, prof. dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, a explicat ce acțiune au medicamentele din clasa AINS și ce beneficii au. Ibuprofenul face parte dintr-o clasă mai largă, numită antiinflamatoare nonsteroidiene. Sunt preparate farmaceutice care au efect antialgic și antiinflamator, iar totodată pot avea și efect antipiretic.

„Ibuprofenul, într-adevăr, a fost menționat recent ca fiind un produs care teoretic ar putea să favorizeze infecția cu virusul care produce boala numită COVID-19. Această atenționare a apărut ca urmare a unor date experimentale, care sunt cunoscute de mai multă vreme și care au arătat că acest preparat ar putea să crească la nivelul celulelor numărul unor receptori membranari care favorizează pătrunderea virusului în celule. Trebuie precizat cât mai clar că, pentru moment, nu există nicio dovadă științifică legată de faptul că aceste date experimentale se și întâmplă în clinica umană și că utilizarea ibuprofenului sau a altor antiinflamatoare nonsteroidiene ar putea să favorizeze infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, joi, într-un interviu online pe DCMedical.

Totodată, acesta amintește și că toate recomandările, atât cele naționale, cât și cele internaționale spun clar că „pentru moment, pacienții care au nevoie de terapii cu AINS pot și trebuie să le continue în funcție de nevoia bolii pentru care acestea sunt administrate”.

Medicul citat a explicat că există o singură situație în care se recomandă întreruperea tratamentului cu AINS, oricare ar fi aceste medicamente, și anume:

„cazul în care avem de-a face cu un pacient care este deja infectat, care are o formă gravă, severă, pulmonară de COVID-19. Doar în această situație, tratamentul cu orice AINS trebuie întrerupt temporar până la ieșirea din această situație clinică”.

Ne aflăm pe teren observațional

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), profesorul Alexandru Rafila, a fost invitat și el în această emisiune online, explicând faptul că în prezent ne aflăm pe un teren observațional, întărind spusele prof. dr. Cătălin Codreanu, și anume că atenționarea referitoare la AINS și ibuprofen „a apărut ca urmare a unor date experimentale”.

Referitor la știrea apărută în presă referitoare la ibuprofen și AINS, prof. dr. Alexandru Rafila a declarat:

„A fost o alertă oarecum controversată referitoare nu la ibuprofen, neapărat, ci la antiinflamatoarele nonsteroidiene. Asta a pus o serie întreagă de probleme, pentru că a determinat o parte dintre pacienții care aveau diverse boli cronice să renunțe la această categorie de medicamente, ori acest lucru nu este normal. Chiar dacă sunt încă discuții legate de utilitatea AINS în timpul infecției cu noul coronavirus, recomandarea este ca persoanele care au afecțiuni cronice tratate cu această categorie de substanțe să își continue tratamentul.”

Această alertă, spun specialiștii, se bazează pe observații. Prof. dr. Rafila spune că „au fost observații. Practic, noi ne găsim acum mai puțin pe un teren științific tradițional, ne găsim pe teren observațional”.

Acest lucru este valabil atât pentru medicația care se administrează în acest moment pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, cât și pentru alte categorii de medicamente, ca de exemplu AINS, care făceau parte din arsenalul terapeutic pentru multe persoane cu boli inflamatorii, a precizat prof. Rafila.

„Au fost observații, mai puțin studii științifice, pentru că nu a fost suficient timp. Și ca să organizezi un trial clinic, ai nevoie de un timp îndelungat, or în momentul de față nu avem timp. Schemele terapeutice utilizate în infecția cu noul coronavirus, după cum ați văzut, au fluctuat. Câteodată erau prezentate ca fiind formidabile, alte observații arătau că nu sunt așa de eficiente. Așa că ne găsim într-o perioadă de tatonare și ar trebui să înțelegem lucrurile ca atare. Nu este posibil acum [în scurt timp – n.r.] să faci un trial clinic tradițional, când discutăm despre medicația care poate fi dată acestor pacienți infectați cu noul coronavirus”, a conchis președintele SRM.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe