Newsflash
Știri

Cancerul nu alege, noi însă putem alege să-l prevenim!

de Dr. Ion BAZAC - iul. 7 2009
Cancerul nu alege, noi însă putem alege să-l prevenim!
    „Bună ziua, doamnelor şi domnilor! Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie. Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră şi am cel puţin două motive pentru acest lucru.
    În primul rând, sunt în măsură să vă spun că Ministerul Sănătăţii a îndreptat o eroare care a riscat să compromită într-o măsură importantă lupta împotriva uneia dintre cele mai grave maladii de care suferă femeile. Ministerul a reluat dezbaterile şi a lansat o campanie de informare adecvată pentru prevenirea, prin vaccinare, a cancerului de col uterin. Suntem hotărâţi ca anul acesta, şi de acum înainte, să facem ceea ce MS nu a făcut anul trecut. Am deschis un dialog transparent, corect şi în respect faţă de populaţie, despre vaccinarea precoce împotriva HPV. Am integrat într o formulă a consensului problemele, rezervele, dar şi soluţiile care au fost exprimate şi ignorate anul trecut în legătură cu campania de imunizare. Un Comitet Naţional a definit şi a agreat campania de informare pe care am lansat-o oficial duminica trecută. Acest comitet a reunit, în premieră pentru un program de sănătate din România, reprezentanţi ai MS, ai Ministerului Educaţiei, ai OMS, ai UNICEF, ai Fondului ONU pentru populaţie, ai societăţii civile, epidemiologi, oncologi, jurnalişti şi companiile producătoare ale vaccinului HPV. Este o campanie total diferită de ceea ce s-a întâmplat până acum şi se va desfăşura în doi paşi. Într-o primă etapă, ea va informa şi va instrui medicii şi profesorii, care se vor întâlni ulterior cu părinţii, la şcoală şi în cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva HPV. Este o abordare «door-to-door», ce presupune un dialog şi o comunicare directă în interiorul triadei medic–profesor–părinte, esenţială pentru dezvoltarea copiilor noştri. De asemenea, am îndreptat şi target-ul urmărit pentru această metodă de prevenţie. Acum vizăm pentru imunizarea împotriva HPV elevele cu vârsta între 10 şi 14 ani. Să fim realişti, grupul de vaccinare 9–11 ani, stabilit anul trecut, reprezintă o exagerare de judecată pentru cultura ţării noastre în ceea ce priveşte proximitatea faţă de începerea vieţii sexuale.
    Ţin să precizez faptul că această campanie de informare nu va fi urmată obligatoriu şi de o campanie de vaccinare. Imunizarea va avea loc numai dacă, statistic, minimum jumătate dintre părinţi înţeleg utilitatea demersului şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii. Eu sper ca această campanie de informare să aibă succes şi să reuşească să convingă părinţii de beneficiile vaccinării anti-HPV. Cred în această metodă de prevenţie a cancerului de col uterin şi nu aş avea nicio rezervă să îmi vaccinez propria fiică.
    Un al doilea motiv pentru care mă bucur să fiu astăzi aici ţine de faptul că pot să vă reconfirm o premieră pentru sistemul de sănătate. Începând de anul acesta, vom demara două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a cancerului de col uterin. În ultimele două decenii, România nu a mai reuşit să implementeze niciun program de screening, indiferent de natura lui. Astfel, mai mult de trei milioane de femei cu vârsta peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolaou.
    Începem să punem lucrurile în ordine, să le facem aşa cum trebuie să fie făcute. Începem să gândim şi să acţionăm responsabil şi înţelept – să prevenim pentru a salva vieţi.
    Adaug la cele două motive, un al treilea motiv pentru care mă bucur să fiu prezent aici. Anume, acela că regăsesc la Conferinţa Naţională de Oncologie aceeaşi reprezentativitate ca şi în campania pe care tocmai am lansat-o, aceeaşi configuraţie de actori care pot şi trebuie să aibă o contribuţie majoră în programele şi campaniile de sănătate.
    Îmi doresc ca asocierea tuturor celor care suntem astăzi aici să nu fie o întâmplare, ci o strategie pentru un efort comun în lupta cu cancerul şi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor în general. Nu trebuie să facem un exerciţiu de imaginaţie pentru a întrevedea cât de mult se poate face împreună, punând într-un efort comun infrastructura de sănătate, mobilizarea şi implicarea societăţii civile, expertiza organismelor internaţionale, finanţarea din partea companiilor farmaceutice şi forţa presei.
    Cancerul nu alege. Însă noi putem alege să prevenim. Este mai mult decât o opţiune. Pentru toţi cei care suntem aici este o responsabilitate.
    Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la această Conferinţă şi doresc să vă invit, la rândul meu, să ne unim eforturile şi să facem împreună ceea ce, până acum, am făcut poate separat. Mulţumesc! “

Notă autor:

Discursul ministrului Sanatatii, dl dr. Ion Bazac, la Conferinta Nationala de Oncologie – „Cancerul – de la preventie la paliatie“, desfasurata recent. Sublinierile apartin redactiei. Text transmis de Biroul de Presa al MS la 17 iunie a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe