Newsflash
Știri

Campanie: teste Babeș Papanicolau gratuite pentru femeile din Sectorul 6

de Florentina Ionescu - iun. 17 2021
Campanie: teste Babeș Papanicolau gratuite pentru femeile din Sectorul 6

Mihaela Ștefan, unul dintre viceprimarii de la Primăria Sectorului 6 al Capitalei, a anunțat că în această perioadă va fi organizată o campanie de testări gratuite pentru femeile care doresc să facă screeningul pentru cancerul de col uterin.

În Sectorul 6 se va da startul campaniei de testare gratuită Babeș Papanicolau, anunță viceprimarul pe pagina sa oficială, de pe o cunoscută rețea de socializare

teste babes papanicolau gratuite

Începând din 22 iunie 2021, Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București, prin unitatea mobilă de testare, organizează campania de testare gratuită Babeș Papanicolau, dedicată tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 - 64 ani.

Campania, care se va desfășura pe o perioadă de două săptămâni, este derulată în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și Centrul de Sănătate Multifuncțional „Sfântul Nectarie” din Sectorul 6, au explicat autoritățile.

Acțiunea face parte din Programul Național de Depistare Precoce a Cancerului de Col, susținut de Ministerul Sănătăţii din România, și vizează depistarea leziunilor precursoare, incipiente sau chiar maligne ale colului uterin.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Astfel, în perioada 22 - 25 iunie 2021, femeile sunt așteptate cu un act de identitate pentru a realiza testul Babeș Papanicolau gratuit la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie din Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6, cartierul Militari.

Testarea va continua și în săptămâna 28 iunie 2021 - 2 iulie 2021, în cartierul Giulești - Sârbi, iar unitatea mobilă va fi parcată pe strada Răsadniței Nr. 59. Intervalul orar este 11.00 - 16.00, cu posibilitatea de prelungire a acestui interval, dacă există paciente care doresc să facă testul Babeș Papanicolau. 

Investigație care nu doare 

Testul este o investigație nedureroasă și importantă pentru sănătate. Totodată, este necesar ca pacientele să nu fi avut niciodată o boală oncologică ginecologică.

Probele sunt lucrate la Institutul Oncologic București și interpretate de medicii Institutului, iar rezultatele se dau tipărite direct pacientei. În cazul descoperirii unei boli oncologice, pacienta poate fi tratată la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București.

Peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, anual

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin. 7,5% din totalul cazurilor la nivel european provin din țara noastră. Rata mortalității la noi este cea mai ridicată din Europa și de patru ori mai mare decât media. Unul dintre motive este faptul că testarea nu este realizată anual, iar celulele canceroase sunt depistate prea târziu, potrivit sursei citate.

Realizarea regulată a controlului asigură depistarea precoce a celulelor anormale de la nivelul colului uterin, prevenind astfel formarea celulelor canceroase. Conform statisticilor puse la dispoziție de INSP, cancerul de col reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel mondial.

Centrul de Sănătate Multifuncțional „Sfântul Nectarie” este locul unde cetăţenii din sectorul 6 pot beneficia de consultații și tratamente medicale de calitate, decontate prin CASMB, iar persoanele cu venituri mici din comunitate, au parte de servicii medicale gratuite sau cu plată parțială. Adresa centrului este Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6, vizavi de Teatrul Masca.


Notă autor:

Sursa foto: Julio César Velásquez Mejía de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe