Newsflash
Știri

Campanie la SCJU Arad: „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!”

de Florentina Ionescu - sept. 13 2022
Campanie la SCJU Arad: „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad reamintește locuitorilor că luna aceasta are loc o campanie la nivel național, dedicată sănătății ochilor.

Campania „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!” se desfășoară la nivel național pe tot parcursul lunii septembrie și își propune informarea și conștientizarea populației asupra problemelor de sănătate a ochilor, dar și asupra modalităților de prevenție. 

„Ne propunem, ca săptămânal să vă prezentăm – în cadrul campaniei – informații esențiale despre afecțiunile oculare și despre importanța unui control de rutină efectuat de medicul de specialitate”, au transmis reprezentanții SCJU Arad pe o rețea socială.

La Arad, printre cele mai întâlnite afecțiuni ale ochiului, tratate de echipa medicală a Compartimentului Clinic Oftalmologie se regăsește cataracta. Cataracta determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. În stadii avansate, netratată la timp, cataracta poate produce complicații severe. 

cataracta operatie scju arad
Sursa foto: www.facebook.com/scjua/

De obicei, persoanele care suferă de această afecțiune acuză scăderea treptată a vederii fără durere, lăcrimare excesivă, roșeață sau mâncărime la nivelul ochiului.

Printre principalele simptome ale acestei afecțiuni se află: vedere încețoșată, neclară; intoleranță la lumina naturală sau artificială; schimbarea frecventă a lentilelor de la ochelari; vedere dublă.

Cataracta poate fi tratată exclusiv chirurgical, medicul oftalmolog înlocuind cristalinul natural, afectat, cu un cristalin artificial. Intervenția nu este dureroasă: se realizează cu anestezie locală și durează în jur de 20 de minute. Pacientul nu necesită internare, doar control periodic la medicul oftalmolog, precizează reprezentanții SCJU Arad.

Câți pacienți sunt operați de cataractă la SCJU Arad

Operațiile de cataractă, cu folosirea lentilelor standard, sunt gratuite, pentru persoanele asigurate, medicii oftalmologi din cadrul Compartimentului Clinic Oftalmologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, efectuând săptămânal, în jur de 20 de operații pentru pacienții diagnosticați cu această afecțiune oftalmologică.

Compartimentul Oftalmologie a fost dotat, în ultimii ani, cu aparatură performantă necesară operațiilor de cataractă dar și pentru alte investigații și intervenții în cazul patologiei oculare:

Ce trebuie să știe pacientul?

Pacientul trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog cu o trimitere de la medicul de familie.

În cadrul consultului de specialitate pacientului i se efectuează o keratometrie și o biometrie, în urma căreia i se măsoară valoarea dioptrică a cristalinului artificial.

Mai apoi se face o solicitare către Casa de Asigurări de Sănătate pentru lentila intraoculară artificială. Dacă pacientul dorește lentila standard, atunci aceasta este decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

După primirea lentilei, pacientul este programat pentru intervenție, acesta putând opta pentru internarea în spital sau pentru efectuarea intervenției în regim de spitalizare de zi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe