În UE, consumul de tutun este cauza individuală cea mai importantă a îmbolnăvirilor evitabile, ducând la peste 650.000 de decese anual. „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ este sloganul campaniei paneuropene lansate, la 16 iunie a.c., de către comisarul european pentru sănătate şi consumatori, John Dalli. Ea va dura trei ani şi este centrată pe efectele pozitive ale abandonării fumatului, utilizând o combinaţie coordonată de publicitate, medii de socializare, evenimente şi instrumente practice, pentru a o face cunoscută fumătorilor şi a-i ajuta să abandoneze fumatul. (...)"> Campanie europeană antitutun - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Campanie europeană antitutun

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 24 2011
Campanie europeană antitutun

   În UE, consumul de tutun este cauza individuală cea mai importantă a îmbolnăvirilor evitabile, ducând la peste 650.000 de decese anual. „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ este sloganul campaniei paneuropene lansate, la 16 iunie a.c., de către comisarul european pentru sănătate şi consumatori, John Dalli. Ea va dura trei ani şi este centrată pe efectele pozitive ale abandonării fumatului, utilizând o combinaţie coordonată de publicitate, medii de socializare, evenimente şi instrumente practice, pentru a o face cunoscută fumătorilor şi a-i ajuta să abandoneze fumatul. (...)

   În UE, consumul de tutun este cauza individuală cea mai importantă a îmbolnăvirilor evitabile, ducând la peste 650.000 de decese anual. „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ este sloganul campaniei paneuropene lansate, la 16 iunie a.c., de către comisarul european pentru sănătate şi consumatori, John Dalli. Ea va dura trei ani şi este centrată pe efectele pozitive ale abandonării fumatului, utilizând o combinaţie coordonată de publicitate, medii de socializare, evenimente şi instrumente practice, pentru a o face cunoscută fumătorilor şi a-i ajuta să abandoneze fumatul. Vizând fumătorii cu vârste între 25 şi 34 de ani (aproape 28 de milioane de persoane din UE), campania urmăreşte să evidenţieze beneficiile obţinute prin abandonarea fumatului şi utilizează ex-fumătorii şi succesele lor în abandonarea fumatului drept model pentru a-i inspira pe cei care doresc aceasta. De asemenea, oferă fumătorilor un ajutor practic în efortul lor de a abandona fumatul prin intermediul iCoach, o platformă digitală cu acces gratuit, disponibilă în toate limbile oficiale ale UE. Primul an al campaniei are în vedere dezvoltarea şi însuşirea conceptului; anii următori vor fi dedicaţi răsplătirii ex-fumătorilor: beneficii fizice, personale şi chiar financiare de care cineva se poate bucura când nu mai fumează. O atenţie specială va fi acordată unor grupuri specifice, cum ar fi femeile şi persoanele cu statut socio-economic precar.
   La lansarea campaniei, comisarul J. Dalli a afirmat: „Tinerii încep să fumeze deoarece sunt induşi să creadă că este şic; ei continuă să fumeze deoarece tutunul generează dependenţă; iar peste 650.000 de persoane decedează anual în UE din cauza fumatului, deoarece tutunul este foarte toxic. Autorităţile publice au partea lor de responsabilitate în a ajuta cetăţenii să scape de dependenţă şi să reducă astfel decesele şi îmbolnăvirile evitabile. Acesta este obiectivul campaniei Ex-fumătorii sunt de neoprit. Sunt încrezător că această campanie va ajuta fumătorii să înţeleagă că au multe de câştigat prin abandonarea fumatului“.
   Primul act legislativ din UE menit să limiteze consumul de tutun a fost introdus în anii ’80. De atunci, legislaţia şi politicile UE s-au dezvoltat continuu în domeniile reglementării produselor, publicităţii şi protejării persoanelor de fumatul pasiv, precum şi ale prevenirii consumului de tutun, creşterii gradului de conştientizare şi sprijinirii abandonării consumului de tutun. Această abordare a UE cuprinde, începând cu 2002, campanii paneuropene de creştere a gradului de conştientizare. Prima, intitulată „Îndrăzniţi să spuneţi nu“, s-a derulat în perioada 2002–2004. Campania „HELP“ (2005–2010) a vizat descurajarea fumatului, abandonarea fumatului şi a fumatului pasiv, avându-i ca subiecţi-ţintă pe tinerii cu vârsta între 15 şi 25 de ani.
   În pofida progreselor anterioare, o treime din europeni continuă să fumeze în mod regulat, înregistrându-se în continuare multe decese din cauza îmbolnăvirilor cauzate de fumat. Aceasta nu reprezintă doar o tragedie umană, ci şi o preocupare socio-economică şi de sănătate majoră, deoarece împovărează în plus sistemele de sănătate publică şi privează Europa de forţă de muncă.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe