Newsflash
Știri

Cadrele medicale din Timișoara, evaluate din punctul de vedere al epuizării fizice

de Dorina Novac - feb. 11 2021
Cadrele medicale din Timișoara, evaluate din punctul de vedere al epuizării fizice

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara vor fi evaluate, în premieră naţională, din punct de vedere al epuizării fizice şi al stresului profesional.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara spun că au decis să înceapă acest proiect unic în România deoarece timp de un an corpul medical, dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă, pentru a reuși să facă față numărului mare de pacienți.

Spitalul Victor Babes Timisoara
Sursă imagine: Spitalul Victor Babes Timisoara/ Facebook

„În toată acestă perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei - patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare, atât fizică, cât și emoțională”, potrivit sursei citate.

Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.

„Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și, cu toate acestea, luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta aceasta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică, ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică”, a precizat prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu, dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare.

În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemoționale a personalului medical.

„Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor, deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, spune Dana Biris, psiholog clinician- psihoterapeut, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara lucrează peste 400 de persoane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe