Newsflash
Știri

Butonul roșu, în sprijinul persoanelor neajutorate

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 13 2017
Butonul roșu, în sprijinul persoanelor neajutorate
     Aproximativ 170 de persoane din Capitală beneficiază lunar de servicii integrate de îngrijire la domiciliu: servicii medicale, de recuperare, de închiriere, servicii de îngrijire de bază și sociale. Beneficiarii acestor servicii sunt monitorizați prin sistemul de teleasistență dezvoltat de „Crucea Alb-Galbenă România” și partenerii săi. Dispecerizarea acestor servicii este permanentă, prin intermediul unui call center, au comunicat reprezentații Fundației „Crucea Alb-Galbenă” România (CAGR) în cadrul seminarului „Centru-pilot de coordonare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu din municipiul București – Inovație și tehnologie în sistemul de îngrijiri”, pe care l-au organizat marți la București.
     Beneficiarii acestor servicii au primit un telefon mobil special conceput pentru ei, conectat și la o brățară tip ceas, din silicon medical, dotată cu un buton de urgență și li s-a întocmit un dosar electronic cu toate informațiile medico-sociale și datele lor de contact. În caz de urgență majoră, aceștia activează serviciul de alertă prin apăsarea butonului roșu de pe brățară. Măriuca Ivan, directorul general al CAGR, a explicat modul în care funcționează sistemul: „În cazul în care bolnavul are nevoie de ajutor, acesta poate apăsa butonul roșu de pe braț sau tastele predefinite ale telefonului legat de call center-ul centrului-pilot. Prin acest dispozitiv, dispecerul identifică datele pacientului care a solicitat îngrijiri medicale, luând în calcul una dintre următoarele trei opțiuni: trimite la fața locului o echipă specializată din cadrul CAGR, timp în care beneficiarul rămâne în legătură permanentă cu echipa de la dispecerat; apelează Sistemul Național Unic pentru Urgență; trimite către beneficiar cea mai apropiată persoană de pe lista celor care pot interveni imediat”.
     „Butonul roșu” răspunde nevoilor a 200 de persoane vârstnice care locuiesc singure sau a căror familie nu poate să le ofere sprijin, nu pot primi asistență îndelungată în spital, sunt aflate în stare de dependență și, în general, au posibilități materiale reduse din București și județele Ilfov, Buzău și Constanța. Conform datelor statistice, mai mult de 20% din românii cu vârsta peste 65 de ani au nevoie de îngrijire la domiciliu. În prezent, doar 0,23% din pacienți beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, dar numai în funcție de cum sunt dezvoltați furnizorii de servicii din zona lor de domiciliu, deoarece nu există un sistem unitar pentru toți românii.
     Proiectul „Butonul roșu – Servicii integrate de îngrijiri socio-medicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistență” este implementat de Fundația „Crucea Alb-Galbenă” România, în parteneriat cu Asociația „Four Change”, Fundația „Crucea Alb-Galbenă” Constanța și Fundația „Crucea Alb-Galbenă” Buzău și cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe