Newsflash
Știri

Bolile pulmonare rare şi cancerul pulmonar

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 3 2015
Bolile pulmonare rare şi cancerul pulmonar
Oraşul Băile Felix va găzdui, în perioada 2–4 aprilie a.c. Conferinţa naţională de cancer pulmonar, aflată la a doua ediţie şi prima Conferinţă de boli pulmonare rare. Organizatori: Secţiunea de cancer pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie (SRP), Grupul de lucru pentru DAAT (deficit de alfa-1 antitripsină) al SRP, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi Academia de Ştiinţe Medicale din România. Despre tematica acestor reuniuni, la care Viaţa medicală este partener media profesional, şi problematica afecţiunilor ce vor fi analizate ne vorbeşte dr. Lavinia Davidescu, preşedinta grupului de lucru pentru DAAT al SRP, totodată preşedinta Conferinţei de boli pulmonare rare.
 
 

 

De ce era necesară o conferinţă dedicată bolilor pulmonare rare? Cui se adresează ea?
Prin definiţie, bolile rare afectează mai mult de o persoană din 2.000 în Europa sau mai mult de una din 1.500 în SUA. Bolile rare pulmonare pot interesa nu doar plămânii, ci pot avea determinări în multiple organe. Conferinţa doreşte să atragă atenţia atât specialiştilor, cât şi opiniei publice din România asupra acestei categorii de afecţiuni, care beneficiază de un management particular. Sunt invitaţi să participe specialişti pneumologi, de medicină internă, gastroenterologi, chirurgi toracici, pediatri şi medici de alte specialităţi care sunt implicaţi în diagnosticul şi tratamentul bolilor pulmonare rare.
– Care sunt aceste afecţiuni? Cât de frecvente sunt ele în ţara noastră?
Ca să enumăr doar câteva dintre ele, ar fi: deficitul de alfa-1 antitripsină, fibroza chistică, limfangioleiomiomatoza, dischinezia ciliară primitivă, fibrozele pulmonare idiopatice, sarcoidoza, amiloidoza pulmonară, granulomatoza Wegener. În ţara noastră nu avem prea multe date despre prevalenţa majorităţii bolilor rare, cu toate că s-au făcut progrese în acest sens în ultimii ani. S-au înfiinţat registre naţionale pentru pacienţii cu fibroză chistică şi pentru cei cu pneumopatii interstiţiale difuze şi sarcoidoză.
– Care este situaţia pacienţilor cu deficit de alfa-1 antitripsină de la noi? Cum stăm la capitolul diagnostic şi tratament al bolii?
Deficitul de alfa-1 antitripsină (DAAT) este una dintre principalele cauze genetice care stau la baza cazurilor premature de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), emfizem sau bronşiectazii. Reprezintă o importantă problemă de sănătate publică pentru că, deşi rară, produce dizabilitate la persoanele de vârstă tânără. În ţara noastră, DAAT este mai degrabă o boală nediagnosticată – prevalenţa bolii încă nu este cunoscută, din cauza lipsei studiilor epidemiologice. Acest lucru este cauzat în primul rând de faptul că boala este rareori suspectată, apoi de lipsa unui laborator genetic de referinţă pentru diagnosticul DAAT. Din 2012, datorită colaborării dintre Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti cu laboratorul de referinţă din Varşovia (în urma desfăşurării programului european Leonardo da Vinci, intitulat „Introducing standards of the best medical practice for the patients with inherited Alpha-1 Antitrypsin Deficiency in Central Eastern Europe“), există posibilitatea testării genetice a pacienţilor cu suspiciune de DAAT din ţara noastră. În ceea ce priveşte tratamentul celor cu DAAT, el presupune, pe lângă tratamentul BPOC cu bronhodilatatoare, terapie de augmentare cu Prolastin (alfa-1 antitripsină), administrat sub formă de perfuzii săptămânale; terapia de augmentare nu este disponibilă în ţara noastră.
– Ce teme vor fi abordate la reuniune?
Prima Conferinţă naţională de boli pulmonare rare va aborda, în mai multe sesiuni şi simpozioane majore, probleme de diagnostic, management şi terapie în principalele boli pulmonare rare, enumerate mai sus. Un invitat de marcă este prof. dr. Joanna Chorostowska-Wynimko, din Varşovia (Polonia). Vor participa lectori din centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea.
– Care sunt activităţile grupului de lucru pe care îl conduceţi? Ce-şi propune în viitor?
Ne propunem înfiinţarea unui registru naţional pentru evidenţa pacienţilor cu această afecţiune, continuarea programelor de formare profesională pentru specialiştii implicaţi în managementul bolii – medici, fizioterapeuţi, personal de laborator –, înfiinţarea unui subprogram naţional pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu DAAT, finanţat de Ministerul Sănătăţii. Vom participa activ la Alpha-1 Global Patient Congress and International Research Conference, ce se va desfăşura între 9 şi 12 aprilie la Barga, în Italia, unde vom prezenta informaţii despre pacienţii noştri cu DAAT.
– Totodată, la Băile Felix se va desfăşura şi a doua conferinţă naţională de cancer pulmonar. Care sunt cele mai importante subiecte care vor fi discutate?
Conferinţa va fi centrată pe ideea interdisciplinarităţii – abordarea interdisciplinară a cancerului bronhopulmonar (CBP), din perspectiva pneumologului, bronhologului, chirurgului toracic, oncologului şi specialistului în medicină paliativă. Avem şi aici invitaţi de marcă: prof. dr. Franz Stanzel (Germania), prof. dr. Robert Pirker (Austria), prof. dr. Dirk Van Raemdonck (Belgia), prof. dr. Tudor Toma (Marea Britanie). Cancerul pulmonar înainte şi după transplant pulmonar; transplantul pulmonar – dilemele pneumologului, imuno-oncologia: următoarea paradigmă în tratamentul cancerului bronhopulmonar; cancerul bronhopulmonar la nefumători; proceduri bronhoscopice intervenţionale în CBP – sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate de lectorii invitaţi din centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Târgu Mureş. Sunt aşteptaţi peste 300 de participanţi şi sperăm ca aceste conferinţe reunite să se bucure de un real succes.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe