La a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU, agenda dezbaterilor a inclus o serie de subiecte „fierbinţi“, dintre care de larg interes – amploarea bolilor netransmisibile la nivel global. Despre Raportul OMS pe această temă şi declaraţia politică privind prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile adoptată la reuniunea de la New York, puteţi citi mai mult în sinteza semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 "> Bolile netransmisibile în atenţia Adunării Generale a ONU - Viața Medicală
Știri

Bolile netransmisibile în atenţia Adunării Generale a ONU

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 28 2011
Bolile netransmisibile în atenţia Adunării Generale a ONU

La a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU, agenda dezbaterilor a inclus o serie de subiecte „fierbinţi“, dintre care de larg interes – amploarea bolilor netransmisibile la nivel global. Despre Raportul OMS pe această temă şi declaraţia politică privind prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile adoptată la reuniunea de la New York, puteţi citi mai mult în sinteza semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 

   Liderii internaţionali (şefi de state, miniştri de externe, ai sănătăţii etc.) s-au reunit la New York în perioada 19–20 septembrie a.c., la a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Agenda de dezbateri a cuprins o serie de subiecte „fierbinţi“, printre care cea mai gravă foamete din ultimii 60 de ani, din Cornul Africii şi amploarea bolilor netransmisibile în ţările în curs de dezvoltare. Aceasta a fost a doua reuniune dedicată vreodată de ONU unor chestiuni din domeniul sănătăţii, prima având loc în 2002, când s-a discutat despre HIV/SIDA.
   Un nou raport OMS oferă informaţii despre situaţia bolilor netransmisibile în 193 de ţări, cu detalii asupra proporţiei deceselor prin aceste boli, despre prevalenţa, tendinţele factorilor de risc metabolic (colesterol, TA, indexul de masă corporală, glicemie), alături de date privind capacitatea ţărilor de a aborda aceste afecţiuni. Bolile netransmisibile constituie cauza majoră de deces în lume – 36 de milioane de persoane în 2008, din care 48% boli cardiovasculare, 21% cancere, 12% boli respiratorii cronice, 3% diabet. Peste 9 milioane din totalul deceselor atribuite bolilor netransmisibile au survenit înainte de vârsta de 60 de ani, 90% din ele în ţări cu venituri mici sau medii.
   În 2008, situaţia în România, era, potrivit raportului, următoarea: rata deceselor prin boli netransmisibile 788,7‰oo (bărbaţi) şi 483‰oo (femei); prin cancere – 188,9‰oo  (B) şi 483‰oo (F); prin boli cronice respiratorii – 30,1‰oo  (B) şi 100‰oo  (F); prin boli cardiovasculare şi diabet – 476,9‰oo  (B), respectiv 322,5‰oo  (F). Prevalenţa estimată pentru factorii de risc comportamentali a fost: fumatul zilnic – 27,8% (38,6 – B şi 17,7 – F), iar pentru inactivitatea fizică – 39,9% (31,2 – B, 47,9 – F); pentru factorii de risc metabolic: HTA – 49,1%; supraponderalitate – 51%; obezitate 19,1%, hipercolesterolemie – 47,1%.
   Bolile netransmisibile sunt una din ameninţările importante la adresa dezvoltării economice mondiale. Se estimează că, peste 15 ani, ele vor costa ţările cu venituri mici şi mijlocii 7 trilioane de dolari. Studiul OMS prevede ajutarea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii să identifice intervenţiile ieftine care pot scădea amploarea bolilor netransmisibile şi reduce povara economică. Intervenţiile trebuie să fie înalt cost-eficiente, cu dovezi puternice că pot preveni bolile şi salva vieţi. Lista include măsuri care ţintesc populaţia ca un întreg, precum accizele la tutun şi alcool, locurile de muncă şi publice fără fumat, informaţii despre sănătate şi avertismente şi campanii pentru reducerea conţinutului de sare şi pentru înlocuirea grăsimilor trans cu grăsimi polinesaturate, cu programe de conştientizare privind alimentaţia şi activitatea fizică. Alte tactici ţintesc individual, incluzând screeningul, consilierea şi terapia medicamentoasă pentru persoanele cu risc înalt de boli cardiovasculare, screeningul pentru cancerul cervical, imunizarea împotriva hepatitei B pentru prevenirea cancerului hepatic.
   OMS a monitorizat progresele de-a lungul unui deceniu în 38 de ţări care au făcut paşi în abordarea bolilor cardiovasculare la nivel populaţional şi individual: toate au înregistrat o scădere substanţială a expunerii la risc, incidenţei bolii şi deceselor.
   Furnizarea accesului la intervenţiile destinate populaţiei în ţările cu venituri mici şi mijlocii va costa două miliarde de dolari anual, iar la cele la nivel individual, 10 miliarde de dolari/an. Ţările cu venituri mari cheltuiesc patru trilioane de dolari anual în sănătate, din care SUA – două trilioane. Multe ţări au adoptat deja aceste abordări şi au obţinut o reducere marcată în incidenţa bolilor şi mortalitate.
   OMS salută adoptarea, la 19 septembrie a.c., de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, la New York, a declaraţiei politice privind prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile. Guvernele au fost de acord cu privire la necesitatea ţintelor globale pentru monitorizarea acestor boli şi a factorilor de risc precum consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi abuzul de alcool. Adunarea a cerut OMS să dezvolte un cadru pentru monitorizarea progresului la nivel mondial şi să pregătească, până la sfârşitul anului viitor, recomandări pentru un set de ţinte globale, de monitorizare a tendinţelor şi evaluare a progresului în toate ţările pentru a reduce amploarea suferinţei, a dizabilităţii şi a morţii premature datorate acestor boli. Liderii mondiali s-au angajat la eforturi mari pentru prevenirea şi tratamentul bolilor netransmisibile şi îmbunătătţirea îngrijirilor de sănătate, incluzând un acces mai bun la medicamente vitale. Succesul va depinde de angajamentul sectoarelor non-sanitare, precum finanţe, agricultură, transport, dezvoltare urbană şi comerţ. Guvernele vor integra politicile de reducere a bolilor netransmisibile în procesele de planificare din sănătate şi în agendele naţionale de dezvoltare. Declaraţia este un semnal clar că liderii mondiali cunosc impactul devastator al bolilor netransmisibile în întreaga lume şi se angajează să îl reducă.
   În numărul viitor vom publica un articol pe această temă, sub semnătura dlui prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe