Newsflash
Știri

Bilanţul celulelor mele

de Stud. Ionuţ Isaia JEICAN - dec. 28 2011
Bilanţul celulelor mele
    Sfârşit de an. Văd prin fereastră că afară viscoleşte puternic. Mă aşez la vechea masă de brad, aprind lampa şi îmi pregătesc peniţa: simt nevoia de a scrie un bilanţ... A mai trecut un an. Am trăit clipe de bucurie şi tristeţe, victorie şi înfrângere, amăgire, decepţie. Cum m-au influenţat toate aceste trăiri? Interesantă entitate e omul, care, cu trecerea timpului, nu îşi schimbă doar înfăţişarea, ci şi modul de a simţi şi a vedea lumea din jurul lui.

   Odată cu fugit irreparabile tempus, omul pierde la nivel somatic, dar trebuie să îşi dorească şi să lupte pentru câştigul spiritual. Îmi pare mai simplu să analizez schimbările somatice. Macroscopic, tot ce pot constata e doar apariţia unor fire albe răzleţe. Deşi nu simt nimic special, ştiu că celulele mele au avut o activitate intensă în acest lung an. Unele s-au divizat, s-au transformat, au murit... Din cele ce au murit, mai există molecule ce trăiesc azi în altele, vii. Şi iată că eu mă transform ireversibil pentru că unele celule se nasc, altele mor. Ciclul omenirii redus la scară celulară sau microcosmos în macrocosmos?!

   Unele celule pe care le aveam la începutul anului au dispărut. Îmi e dor de ele. Conştiinţa mă mustră pentru că ştiu: pe unele eu le-am omorât. Da, pe unele le-am omorât atunci când m-am supărat pentru că, în magazin, un om a intrat înaintea mea în rândul ce aştepta la casă, deşi eu ajunsesem primul. Altele au murit atunci când am sărit micul dejun şi am fugit la şcoală. Altele nu au rezistat pentru că atunci când m-au rugat să le acord câteva ore de odihnă, le-am ignorat... Poate că, dacă aş fi fost mai atent cu ele, unele ar mai trăi şi azi.

   Îmi pare rău, dragele mele celule, pentru că v-am supărat şi în acest an. Mi-am aplecat urechea spre ce nu ar fi meritat, mi-am întors ochii spre ceva faţă de care lobul occipital nu ar fi manifestat interes, neprotejându-vă îndeajuns de ceea ce ştiam că vă dăunează. Sper că am învăţat să vă preţuiesc mai mult. În anii ce vor urma, promit să mă străduiesc a avea mai multă grijă de voi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe