Newsflash
Știri

Beneficiile statinelor și riscul de a face diabet - Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu explică

de Florentina Ionescu - iul. 12 2022
Beneficiile statinelor și riscul de a face diabet - Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu explică

Medicul cardiolog arată că numeroase studii sugerează că efectele benefice ale statinelor asupra pacienților cu diabet zaharat sunt multiple.

Fost președinte al Societății Române de Cardiologie și medic primar Cardiologie și Medicină Internă, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu explică pe o rețea socială, în fiecare zi, numeroase informații din domeniul medical, „traducându-le” pe înțelesul tuturor. Tema abordată ieri a fost cea legată de tratamentul cu statine și riscul acestei clase de medicamente. 

Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii 

cardiovascular1_08140708

Medicul cardiolog citează numeroase studii de specialitate, pentru ca populația să înțeleagă de ce statinele ajută persoanele cu diabet zaharat.

Pe scurt, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu subliniază că „Beneficiul statinelor (tratamentul aterosclerozei, prevenirea/tratamentul cardiopatiei ischemice, a infarctului de miocard/accidentele vasculare cerebrale) depășește cu mult, foarte mult, riscul redus de a dezvolta un diabet. Statinele fac parte din tratamentul obligatoriu al unui pacient cu diabet. Deci... pacienții care fac diabet continuă să ia statine. Mai mult decât atât, ei trebuie să ia statine în doze mai mari pentru a preveni accidentele enumerate mai sus”, citând informații din surse medicale.

Acestea sunt datele cunoscute în prezent în legatură cu riscul de diabet potențial indus de statine. Medicul a tradus o serie de informații extrase dintr-un articol de pe www.uptodate.com.

„Se pare probabil că terapia cu statine conferă un risc mic crescut de a dezvolta diabet și că riscul este puțin mai mare cu terapia intensivă cu statine decât terapia moderată cu statine. După cum era de așteptat, având în vedere dovezile din studiile clinice că statinele reduc evenimentele cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat (...), atât studiile randomizate, cât și studiile observaționale sugerează că efectele benefice ale statinelor asupra evenimentelor cardiovasculare și mortalității depășesc orice risc crescut conferit de promovarea dezvoltării diabetului zaharat”, a explicat în traducerea sa medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu (foto).

dr. gabriel tatu-chitoiu facebook foto

Mai multe detalii referitoare la acest subiect găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe