Newsflash
Știri

Bătălia împotriva fumatului continuă în Parlament

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 17 2016
Bătălia împotriva fumatului continuă în Parlament
     Senatorii au aprobat, marți, amendamentele la legea antifumat. Prin votul lor, senatorii au decis că fumatul va fi permis și în spațiile închise special amenajate, complet separate și izolate de restul încăperilor și inscripționate clar ca având această destinație. De asemenea, vor fi exceptate de la interzicerea fumatului terasele amenajate în acest scop, celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță și spațiile special amenajate pentru pacienții din spitalele de psihiatrie.
     Practic, ieri urma să se voteze Ordonanța de Urgență a Guvernului de transpunere a Directivei Europene privind produsele de tutun, cea care impune modificarea formei de prezentare a pachetelor de țigări prin creșterea suprafeței pictogramelor antifumat și indicarea explicită a substanțelor nocive.
     Contactat de „Viața medicală“, Ioan Luchian, președintele Comisiei de sănătate din Senatul României a spus că ordonanța a ajuns în Senat cu o serie de modificări solicitate de producătorii de produse din tutun, dar un grup de senatori a adăugat și amendamentele deja trecute prin Comisia de sănătate și așa s-a ajuns ca din cele două documente să rezulte o singură propunere. Inițial s-a dorit retrimiterea ordonanței la comisie, adaugă acesta, însă liderii de grup parlamentar au decis că trebuie votată „pentru a fi pusă în acord cu directiva europeană“. Retrimiterea la comisie, „însemna încă 10–12 zile și ar fi fost dificil să mai treacă la Cameră, care și ea se grăbește, căci trebuie să dea un răspuns pe ordonanță“, explică senatorul, care este convins că documentul va trece și de Camera Deputaților, tot în această sesiune parlamentară. În opinia sa, cea mai importantă modificare aprobată este redefinirea spațiului închis, care nu mai este considerat ca fiind format din cel puțin doi pereți și un acoperiș, ci din patru pereți și un acoperiș, „restul modificărilor sunt de natură economică și nu cred că interesează; mai mult e bătălia împotriva fumatului“. 
     Între timp, tot marți, Senatul UMF „Carol Davila“ București a votat în unanimitate, în favoarea apelului înaintat de Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii de menținere a actualei forme a legii antifumat și pentru respingerea oricăror amendamente.
     Interzicerea fumatului în peste 170 de țări a făcut ca industria tutunului să se comprime, ceea ce ar putea induce ideea că producătorii de tutun vor migra către țări fără interdicții de acest gen, de obicei țări în curs de dezvoltare.
     Un studiu realizat de Nigel Driffield, de la Warwick Business School, Jo Crotty, de la Aberystwyth University și Chris Jones, Aston Business School, publicat în luna februarie a acestui an în British Journal of Management a constatat că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul companiilor incluse în studiu.
     Cercetătorii au urmărit 141 de companii din 20 de țări, pe o perioadă de zece ani și au constatat că efectul interzicerii fumatului în țara în care firma își are sediul a fost o reducere a capacității acesteia de a mai investi în străinătate. Astfel, din totalul companiilor monitorizate, 53 dintre ele au angajat investiții străine directe, iar 26 au investit în țări care nu interziceau fumatul. Practic, firmele care au sediul în țări cu interdicție la fumat au avut cu 7,6% mai multe șanse să efectueze investiții directe străine și cu mai mult de 50% șanse să investească în alte țări care interzic fumatul.
     Cercetarea a relevat faptul că firmele care au sediul în țări care nu interzic fumatul au avut un avantaj de a face investiții străine directe nu numai în țările lor de origine, ci și în străinătate.
     Organizația mondială a sănătății estimează că mai mult de șase milioane de oameni mor în fiecare an de boli provocate de fumat. Numărul acestora este în scădere în țările dezvoltate, dar continuă să crească în țările în curs de dezvoltare. Studiul amintit subliniază rolul pe care interzicerea fumatului în țările dezvoltate îl poate juca în încercarea de a reduce mortalitatea prin boli provocate de consumul de tutun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe