Newsflash
Știri

Avocatul Poporului: certificatul COVID pentru medici e neconstituțional

de L. Budin - sept. 29 2021
Avocatul Poporului: certificatul COVID pentru medici e neconstituțional

Avocatul Poporului a transmis o adresă premierului, prin care arată că sunt neconstituționale proiectele de lege privind certificatul COVID pentru personalul medical și testarea pe cheltuială proprie.

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de lege care prevede ca angajații din domeniul sanitar să aibă certificatul digital COVID pentru a-și desfășura activitatea. În proiect este prevăzută și testarea din fonduri proprii a personalului care nu e vaccinat.

doctor-covid

Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă a personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau certificatului de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia, reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, se arată în adresa Avocatului Poporului.

Conținutul actelor normative aflate în stadiul de proiect ar fi „total inadecvat”, pentru că:

  • în România s-au vaccinat peste 5,35 de milioane de persoane;
  • în căminele de bătrâni, în casele de copii, în centrele rezidențiale sau de recuperare există un deficit de personal;
  • costurile pentru testele PCR sau antigen sunt foarte ridicate, raportat la puterea de cumpărare a românilor;
  • statul nu a intervenit, ca în alte țări din UE, pentru plafonarea prețurilor testelor COVID.

Instituția Avocatului Poporului subliniază că restrângerea unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege votată în Parlament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe