Newsflash
Știri

Au statinele efect antineoplazic?

de Dr. Mădălina Badea - feb. 28 2020
Au statinele efect antineoplazic?

Studii preclinice și epidemiologice au indicat un posibil rol chemoprotectiv al statinelor împotriva neoplasmului epitelial ovarian.

Prevenția primară este extrem de importantă, mai ales în contextul acestui tip de cancer, asociat cu un prognostic nefavorabil din cauza detecției tardive și resurselor limitate de screening.

Un studiu observațional a raportat incidențe mai mici ale neoplasmului ovarian la pacientele tratate cu statine. Importanța clinică a acestei descoperiri este incertă însă, fiind necesare mai multe studii pentru a verifica ceea ce deocamdată este o asociere.

Statinele sunt inhibitori ai HMG-CoA reductazei, utilizați în mod uzual pentru tratamentul dislipidemiei și scăderea riscului cardiovascular. Studiile de laborator au arătat că aceste medicamente pot induce apoptoză și pot inhiba proliferarea celulară, invazia și metastazarea. Scopul principal al cercetării publicate recent în JAMA a fost urmărirea efectului inhibiției mediată genetic a HMG-CoA reductazei în rândul populației generale și la purtătoarele de mutații BRCA 1/2.

S-a realizat un studiu randomizat de tip caz-control ce a inclus 22.406 femei cu cancer ovarian epitelial invaziv și 40.941 de martori. Printre scopurile secundare s-au numărat testarea rolului inhibiției mediată genetic asupra NPC1L1 (proteina Niemann-Pick C1-like 1, localizată la nivelul enterocitului, cu rol în absorbția colesterolului), respectiv a PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9), în diminuarea riscului de neoplasm ovarian.

HMG-CoA reductaza este ținta manipulării genice

Scăderea valorii LDL-colesterolului cu 38,7 mg/dl prin inhibiția genetică a HMG-CoA reductazei s-a asociat cu o scădere semnificativă a riscului de neoplasm ovarian epitelial invaziv, fără diferențe privind subtipul histopatologic. O asociere similară a fost descrisă în grupul celor cu mutație BRCA 1/2.

S-a sugerat că mecanismul implicat ar fi scăderea pe termen lung a colesterolului, cu efect modulator asupra hiperplaziei celulare și transformării neoplazice. Cu toate acestea, scăderea colesterolului prin inhibiția NPC1L1 și PCSK9 nu a fost asociată cu scăderea riscului de cancer ovarian, astfel încât putem presupune că nu acesta este mecanismul promotor. Inhibiția HMG-CoA reductazei are efect și pe alte componente, precum formarea precursorilor steroizi, unii dintre aceștia fiind asociați cu creșterea riscului de cancer ovarian și posibile ținte ale studiilor în viitor.

Rezultate contradictorii

Rezultatele obținute prin manipularea genetică a HMG-CoA reductazei nu pot fi asociate efectului statinelor asupra acestei enzime. Studiile existente în prezent au raportat rezultate contradictorii, astfel că sunt necesare investigații suplimentare, care să evalueze rolul statinelor în scăderea riscului neoplazic.


Notă autor:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761089

ETICHETEstatineefecte

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe