Newsflash
Știri

ATAC la Urgenţe

de M. V. A. - apr. 3 2013
ATAC la Urgenţe
   În urma unei consultări între Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, şi Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, luni, 25 martie a.c., s-a luat decizia ca serviciile de ambulanţă să fie transferate către autorităţile locale. Cel puţin aşa a anunţatDigi 24, citându-l pe social-democratul Marian Oprişan. Dacă, la începutul săptămânii, decizia părea clară în viziunea şefilor de consilii judeţene, lucrurile s-au complicat miercuri, conform informaţiilor „Viaţa medicală“. Oficiali ai Ministerului Sănătăţii se opun acestei descentralizări. În prezent, se poartă negocieri politice între şefii consiliilor judeţene, care susţin descentralizarea, şi oficiali guvernamentali, pentru care soluţia alternativă ar fi regionalizarea serviciilor de ambulanţă. Diferenţa dintre cele două opţiuni este că în prima situaţie responsabilitatea pentru finanţarea şi organizarea ambulanţelor ar cădea exclusiv în sarcina autorităţilor locale, în timp ce regionalizarea ar duce la existenţa a opt coordonatori regionali aflaţi sub directa subordonare a Ministerului Sănătăţii. Există posibilitatea ca, odată ce responsabilităţile se vor disipa la nivel local, serviciile de ambulanţă să fie slăbite prin finanţare insuficientă, pentru a face loc pe piaţă serviciilor private de ambulanţă. Acest subiect a fost mărul discordiei şi la începutul lui 2012, când dr. Raed Arafat, pe atunci subsecretar de stat, a demisionat, declanşând protestele care au catalizat căderea guvernului Boc.
   Subiectul descentralizării ambulanţelor nu este singurul în care au apărut contradicţii între anumiţi şefi ai consiliilor judeţene şi oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe